Zoeken

PJD, de partij die stoort!

29 oktober 2011 - 10:37 - Marokko

©

Een mogelijke overwinning van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) in de parlementsverkiezingen van 25 november baart de Coalitie voor de democratie en de Koutla zorgen. Hun leiders weigeren hun angsten te erkennen, echter hebben ze zich verenigd om te overleggen hoe de overheid de vooruitgang van de islamitische partij kan tegenhouden.

"De Coalitie voor democratie", bestaande uit de Nationale vereniging van onafhankelijken (RNI), de grondwettelijk Unie (UC), de Volksbeweging (MP), de Partij van authenticiteit en moderniteit (WFP), de Socialistische Partij (PS), de Groen Linkse Partij (PGV), Partij van de Arbeid (PT) en de Partij Annahda wa Al Fadil, opgericht op 5 oktober en waarvan de doelstelling is de PJD te isoleren en zodoende de kansen van Salaheddine Mezouar voor eerste minister te versterken, is een puur electorale berekening.

Toch is deze visie afgewezen door de secretaris-generaal van PAM, Mohamed Cheikh Biadillah, volgens wie het meer een "verlangen naar verduidelijking van de politieke veld" is, zelfs als "de PJD zich aangevallen voelt".

Mezouar, die ervan overtuigd is dat het scenario van de verkiezingen van 2007 zich zal overdoen op 25 november, is vol vertrouwen. De minister van Financiën lijkt te vergeten dat de islamisten, als winnaar gezien bij de parlementsverkiezingen van 2007, stonden in zeer goede positie om in het parlement te stappen vermits zij de meeste stemmen haalden. Het is alleen maar wegens de "electorale engineering" op die tijd ontslagen was.

Vandaag, met de "batterij van de organieke wetten onder de nieuwe grondwet" is de situatie verandert en krijgt de PJD waarschijnlijk een plek in de zon. Politiek analist Mohamed Tozy, geciteerd door Jeune Afrique, suggereert zelfs dat "niemand tegen de toetreding van deze partij tot de regering is" voor zolang deze niet de monopolie krijgt op een aantal "warme dossiers".

Grootste oppositiepartij sinds 2007, blijft de PJD storen en creëert angst en verdeeldheid. Toch zegt Abdelilah Benkirane dat "de enige ambitie van zijn partij een sterk en geloofwaardig regeringshoofd" aan te brengen is. De secretaris-generaal van de PJD neemt de uitdagingen aan en gaat nu vechten "programma tegen het programma, tegen echte partijen, maar niet tegen geesten", zinspelend op de Partij van authenticiteit en moderniteit (WFP). Benkirane belooft ook dat, indien de PJD de verkiezingen wint, maar er niet in slaagt de meerderheid te vormen, de partij niet zal protesteren en "de sleutels van de regering aan de Koning zal geven".

Mustapha Ramid, turbulent lid van de PJD, zei voor zijn part in het dagblad Akhbar Al Yaoum dat zijn partij de volgende verkiezingen wint als deze vrij en eerlijk verlopen. Deze verklaring werd weinig gewaardeerd door de regering die de PJD heeft teruggefloten.

Buiten de coalitie voor de democratie, lijkt alléén de Istiqlal partij een tegenstander te zijn voor de PJD en kan voor een verrassing zorgen, door de verkiezingen te winnen en een meerderheid te vormen met haar partners in de Socialistische Unie van Popular Forces (USFP) en de Partij van de Vooruitgang en Socialisme (PPS).

Deze electorale berekeningen zijn echter in vraag gesteld door een enquête van de Europese denktank "Thomas More" en het bedrijf "Trends Institute" dat verklaart waarom de Marokkaanse politieke partijen wellicht de dupe worden van een "uitbarsting van een meningenfragmentatie". "Deze mogelijkheid zou leiden tot een scenario dat identiek is aan de verkiezingen van 2007, met een lagere deelnemingsgraad.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team