Zoeken

Partij aan de macht wil geen Darija op school in Marokko

24 februari 2015 - 23:30 - Marokko

©

De partij van Premier Abdelilah Benkirane verzet zich tegen het gebruik van Darija op school. Dat laat de PJD in een harde statement weten.

De PJD stelt dat het recente voorstel om het Darija als onderwijstaal in te voeren "erop doelt de twee nationale talen (Arabisch en Tamazight) in een hoek te duwen" en de "weg vrij te maken voor de overheersing van vreemde talen".

Ook het Tamazight werd jarenlang verworpen door de islamitische partij. Pas na de erkenning van het Tamazight als officiële taal in de Marokkaanse grondwet veranderde de partij van standpunt. De PJD moedigt nu aan tot de ontwikkeling van het gebruik van Tamazight op school maar blijft ook pleiten voor de Arabisatie van het Marokkaans onderwijs.

Enkele dagen voor de statement had ook Premier Benkirane fel uitgehaald tegen het gebruik van Darija op school. Volgens hem is "de invoer van Darija in schoolboeken een niet te overschrijden rode lijn". Het regeringshoofd oordeelt dat de initiatiefnemers van het voorstel "een harde klap willen toebrengen aan onze identiteit en aan de Arabische taal".

De Hoge Raad voor Onderwijs moet binnenkort zijn rapport over de hervorming van het onderwijs in Marokko aan Koning Mohammed VI voorleggen. Een van de belangrijkste voorstellen is de geleidelijke vervanging van het Frans voor het Engels.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team