Zoeken

Marokko wil pensioenleeftijd verhogen

9 augustus 2014 - 22:19 - Economie

©

De Marokkaanse regering heeft twee wetsvoorstellen naar de Sociaal-economische en Milieu Raad CESE gestuurd over de hervorming van het pensioenstelsel in Marokko. Het stelsel kampt al jaren met financiële moeilijkheden.

De wetsvoorstellen doelen erop het Marokkaanse Pensioenfonds (CMR) na jaren financiële ellende terug naar een stabiel systeem te helpen. Experts geloven dat, als er niets wordt gedaan om het CMR uit de problemen te helpen, het stelsel in 2021 failliet zal gaan.

In 2007 telde het stelsel vier werkenden per gepensioneerde. Als er geen hervorming van het systeem komt, zal dat in 2016 nog maar slechts 2 werkenden per gepensioneerde zijn, en 1,45 in 2040.

Omdat de levensverwachting van Marokkanen steeds beter wordt, staat het CMR nog meer onder druk en zal het stelsel in 2012 een tekort van 125 miljard bereiken. De schulden van het pensioenfonds worden nu op 692 miljard dirham geschat.

Worden de wetsvoorstellen goedgekeurd, dan zal de schuld van het CMR naar verwachting dalen van 629 naar 219 miljard dirham. Bovendien zal het nieuw stelsel belangrijke geldreserves kunnen opbouwen volgens de initiatiefnemers van de hervorming.

Oude man in Marokko

De wettelijke pensioenleeftijd in de openbare dienst in Marokko zal als gevolg geleidelijk aan worden verhoogd van 60 jaar nu naar 62 jaar in 2015, alvorens te worden vastgesteld op 65 jaar in 2021.

Minpunt van de hervorming is dat de pensioenuitkering zal worden verlaagd. Deze zal worden berekend op basis van een percentage van 2% in plaats van de huidige 2,5%. Er zal bovendien rekening worden gehouden met de laatste acht werkjaren om het bedrag van de pensioenuitkering te berekenen. Actueel wordt enkel gekeken naar het laatste pensioengevend salaris.

De regering zal ongetwijfeld veel tegenstand krijgen van Marokkaanse vakbonden. De hervorming wordt beschouwd als een dreiging voor de sociale vrede en een achteruitgang van de rechten van de Marokkaanse werknemers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team