Zoeken

Marokko verwacht economisch topjaar

23 januari 2015 - 14:01 - Economie

©

De Hoge Planning Commissie schat dat Marokko in 2015 een groei van 4,8% zal doormaken. Productie, consumptie, maar ook de macro-economische evenwicht zullen goed zijn.

Deze groei is bijna het dubbel van 2014 en zal te danken zijn aan een 4,1%-groei van de landbouwsector, dewelke goed is voor 9,3% van het BBP. Ook de binnenlandse vraag belooft een sterke groei van 5,4%.

Deze prestaties zullen de werkloosheid van 9,8% vorig jaar naar 9,6% brengen. De commissie verwacht de creatie van 170.000 banen.

De dienst van Ahmed Lahlimi Alami heeft de regering gefeliciteerd voor de hervorming van het compensatiefonds. In minder dan een jaar tijd heeft de regering de begroting van het fonds doen afnemen van 50 naar 20 miljard dirham. Deze daling is te danken aan de volharding van de regering maar ook aan de lage olieprijzen.

De volgende uitdaging is de hervorming van het pensioenfonds. Onderhandelingen staan gepland maar de uitvoering van de hervorming zal waarschijnlijk worden vertraagd door de komende verkiezingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team