Zoeken

Orgaandonatie en -transplantatie: Marokko hinkt achteraan

18 oktober 2020 - 12:40 - Marokko

©

Marokko loopt achter als het gaat om orgaantransplantaties. Verschillende factoren zijn verantwoordelijk voor deze situatie.

Verwarring, angst, psychologische weerstand, gebrek aan kennis over Islamitische regels, gebrek aan discussie en informatie, zijn onder meer obstakels voor orgaantransplantatie in Marokko. In afwachting van een beter begrip van dit vrijgevig en solidair gebaar, is het tijd voor een sensibilisatie van de bevolking. Op 17 oktober, de werelddag van de orgaandonatie en –transplantatie, werden mensen bewuster gemaakt van het belang van de handeling, meldt Apanews.

Volgens de Marokkaanse nierstichting is de eerste niertransplantatie bij een levende donor in Marokko doorgegaan in 1986. Er zijn 630 niertransplantaties uitgevoerd in 34 jaar, waaronder 60 van personen in een toestand van hersendood, ofwel ongeveer 17 transplantaties per miljoen inwoners sinds 1990. Potentiële kandidaten voor orgaandonatie na overlijden zijn zeer zeldzaam. Uit dezelfde bron blijkt dat ongeveer 1100 mensen, waaronder meer dan 700 in Casablanca, zich sinds 1989 hebben ingeschreven in het register voor orgaandonatie.

Voor de leden van de vereniging is het hoognodig om het hoofd te bieden aan de omvang van de vraag, het falen van middelen en logistiek, de ontoereikende opleiding van gezondheidsmedewerkers en de voorlichting aan de bevolking. De organisatie roept elke Marokkaan op om solidariteit te bevorderen met mensen die wachten op een transplantatie en de 32.000 dialysepatiënten die dromen van een betere levenskwaliteit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team