Zoeken

Openbaar vervoer, een kwelling voor vrouwen in Casablanca

26 oktober 2011 - 11:00 - Marokko

©

Vrouw zijn in Casablanca en zich dagelijks verplaatsen met het openbaar vervoer is een kwelling geworden. Sommigen van hen worden betast, anderen beroofd of seksueel lastiggevallen. Een aantal van hen geven het gewoon op door ontslag te nemen en thuis te blijven.

De 600 deelneemsters aan een studie van de Wereldbank in samenwerking met de stad van Casablanca, genaamd "Gender en stadsvervoer in Casablanca" zijn unaniem: zich verplaatsen in de economische metropool is moeilijker voor vrouwen dan voor mannen.

Op straat lopen, de bus of een grote taxi nemen, het maakt niet uit, geen enkele vrouw wordt gespaard volgens de studie.

De M’dina bussen zijn veruit de meest belasterden door de respondenten. Niemand respecteert de files en op de bus geraken kan enkel door de anderen te duwen. Eenmaal op de overvolle bus krijgen vrouwen te maken met een onaangenaam fenomeen, namelijk aanrakingen, strelingen en verschillende andere vormen van seksuele intimidatie.

Onveiligheid in de stad is ook een grote zorg voor de ondervraagde vrouwen, die dezelfde moeilijkheden kennen wanneer ze bijvoorbeeld te voet naar huis gaan, aldus de studie.

Het rapport nodigt de autoriteiten van Casablanca uit passende oplossingen te zoeken zodat de vrouwen in "hun stad" ook vrij op straat kunnen lopen.

VN-Vrouwen, die het fenomeen van intimidatie in het openbaar vervoer over de hele wereld bestrijdt, stelt voor om de mixiteit in bussen te verbieden en zware strafmaatregelen te nemen tegen mensen die aan intimidatie doen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team