Zoeken

Onverwachte daling consumentenprijzen in Al Hoceima

7 augustus 2023 - 12:00 - Economie

©

In een onverwachte ontwikkeling heeft de stad Al Hoceima in juni een daling van de consumentenprijsindex geregistreerd van 1,5% ten opzichte van de voorgaande maand. Een intrigerende trend, gezien de jaarlijkse stijging van dit cijfer.

Volgens de regionale afdeling van de Hoge Planningcommissie (HCP) in Tanger-Tetouan-Al Hoceima, zijn de prijzen van diverse voedingsproducten in juni gedaald. De afname omvat 8,3% bij groenten, 4,9% bij vis en zeevruchten, en kleinere dalingen bij andere producten zoals vlees, fruit, melk, kaas en eieren.

Lees ook: Consumentenprijzen: stijging hoogst in Al-Hoceima

Tegelijkertijd daalde de maandelijkse variatie van de index voor niet-voedingsproducten met 0,1%, voornamelijk door prijsverlagingen in transport en woonkosten, zoals huisvesting, water, elektriciteit en brandstof. De HCP benadrukt dat deze afname de algemene trend niet significant heeft beïnvloed.

Op jaarbasis is er een sterke stijging van 20,3% geregistreerd in de prijsindex van voedselproducten, vergeleken met juni 2022. De stijging wordt toegeschreven aan een toename in de prijzen van diverse producten, waaronder een opmerkelijke stijging van 55,3% in de prijs van fruit en 25,2% in de prijs van groenten.

Lees ook: Demonstraties tegen hoge prijzen in heel Marokko

Op nationaal niveau heeft de consumentenprijsindex in juni 2023 een stijging geregistreerd van 5,5% in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, aldus de HCP. Dit contrasteert met de situatie in Al Hoceima en wijst op een complexere economische context in het land.

Bladna.nl