Zoeken

Ongewenste vreemdelingen pineut politiek spel Nederland Marokko

23 mei 2021 - 12:00 - Wereld

©

Hasan woont al jaren illegaal met zijn gezin in Nederland. Als ongewenst vreemdeling zou hij eigenlijk allang terug in Marokko moeten zijn, maar hij weigert te vertrekken.

De 50-jarige Hasan is ongewenst vreemdeling in Nederland. Hij verschijnt voor de zoveelste keer voor de rechter die een uitspraak moet doen in zijn dossier, schrijft Panorama. "Heeft u last van de zon?", vraagt de rechter naar aanleiding van pal op zijn gezicht vallende zonnestralen. "Niet van de zon," antwoordt Hasan. "Ik heb last van mijzelf. Ik ben doodziek. Ik ben al een week niet naar de wc geweest. Ik heb last van galstenen. Ik heb koorts. Ik ben deze maand al tien kilo afgevallen. Ik heb een trauma in mijn hoofd. Het is heel erg met mij," zegt hij.

Maar in zijn dossier zit geen medische verklaring, wel een strafblad van 45 pagina’s en een ’zwaar inreisverbod’. Volgens dat overheidsdocument is hij in Nederland ongewenst vreemdeling. Hasan is in Marokko geboren en heeft een Nederlands paspoort. Hij woont al vele jaren met zijn familie in Nederland. Hij raakte op een bepaald moment zwaar verslaafd aan drugs en ging daardoor ook herhaaldelijk over de schreef. Hasan is de samenleving tot last en moet Nederland daarom zo snel mogelijk te verlaten.

Maar Hasan negeert dat. "Ik heb niets of niemand in Marokko. Als u mij terugstuurt, ga ik dood," aldus Hasan die regelmatig aangehouden wordt voor het overtreden van zijn inreisverbod. Een politierechter veroordeelt hem dan tot een paar maanden celstraf en hij wordt geplaatst in de afdeling vreemdelingenbewaring. Van daaruit wordt dan gepoogd om hem uit te zetten, maar dat lukt nooit omdat de Marokkaanse ambassade daar niet aan wil meewerken.

En zo is Hasan een soort speelbal die door de Nederlandse en de Marokkaanse overheid eindeloos heen en weer wordt geschopt. Een rechter kan hier niets mee, hij veroordeelt Hasan dan maar tot de zoveelste celstraf van twee maanden. En ook Hasan kent het spelletje inmiddels van buiten: "Hoger beroep," zegt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team