Zoeken

Ongeneeslijk zieke Soufiane Elazizi haalt geld op om anderen te helpen (video)

11 februari 2021 - 19:20 - Wereld

©

Op 18-jarige leeftijd kreeg Soufiane de diagnose SCA-Type 2, een zeldzame neurodegeneratieve ziekte waarbij vooral de kleine hersenen getroffen worden. Dit geeft aanleiding tot coördinatiestoornissen van spierbewegingen. De zenuwen verschrompelen en kunnen hun signalen niet goed doorgeven aan de spieren. Iemand die getroffen wordt loopt dan alsof hij of zij dronken is. De aandoening is erfelijk want Souf verloor zijn vader, zusje en twee ooms hieraan.

Soufiane is nu 22 en weet dat hij niet lang meer te leven heeft, toch wil hij nog van betekenis zijn voor anderen. Hij wil na zijn dood graag herinnerd worden via een mooie nalatenschap en een inspiratie zijn voor anderen. In 2019 haalde hij reeds 30.000 euro op voor onderzoek naar SCA-Type 2. Elazizi zet dit werk nu nog verder: "We zijn het fonds #DoesSouf begonnen om geld op te halen voor mensen die pech in hun leven hebben. Gewoon om een steuntje in hun rug te geven en hen blij te maken."

Soufiane werkte als tiener in de supermarkt van André. Die vroeg hem ooit wat zijn laatste en grootste wens was. Zijn antwoord was: "Als ik er niet meer ben, zou ik graag nog mensen willen helpen uit mijn naam", vertelt André aan FunX. "Zo kwamen we op het idee om het fonds op te richten. Daarmee willen we mensen met kleine dingetjes helpen om net zo’n mooie glimlach als die van Souf op hun gezicht te toveren."

Elazizi vertelde pas een jaar nadat hij voor André begon te werken dat hij ongeneeslijk ziek was. "Hij kwam bij mij op kantoor en zei: ’Ik kan maar beter stoppen met werken, want ik ga uiteindelijk dood’. Toen gaf ik aan dat dat niet ging gebeuren en dat we al het mogelijke zouden doen om hem nog een hele leuke tijd te geven. Hij is een inspiratie voor ons allemaal: de werknemers, de buurt, de klanten, voor iedereen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team