Zoeken

Omgekeerde migratie: 5000 Spanjaarden zonder papieren in noord-Marokko

23 mei 2014 - 22:26 - Marokko

©

Ruim 5000 Spanjaarden verblijven illegaal in de regio van Tanger in het noorden van Marokko. Zij werken er vooral in de bouwsector schrijft Economia Digital.

Spaanse consulaire autoriteiten vertelden aan de informatiewebsite dat deze illegale werkers regelmatig uitstapjes naar Spanje maken om er hun werkloosheidsuitkering te behouden.

Het merendeel is hoog gediplomeerd en afkomstig uit het zuiden van Spanje, waar de werkloosheid 30% bereikt. In Tanger werken ze zonder werkvergunning of contract. Toch willen ze Marokko niet verlaten omdat ze het er financieel veel beter hebben dan in Spanje.

Tanger, op 14 km van Spanje, is een stad in volle ontwikkeling, waar meer dan 700 miljoen aan directe investeringen werden waargenomen. Daarbij komen nog fondsen uit de Golfstaten, die onder meer de bouw van de nieuwe jachthaven financieren. In de bouwsector is er dus zeker plek voor hoog gekwalificeerd personeel.

Vandaag de dag is de migratietrend duidelijk aan het veranderen. Vele Marokkanen blijven liever in hun land, terwijl Europeanen naar Marokko emigreren om de economische crisis in hun land te ontvluchten.

Vóór de economische crisis zou geen enkele Spanjaard hebben gekozen voor een job in Marokko. Een officiële bron vertelde ons dat deze keuze ongewoon blijft, ondanks de tienduizenden Spanjaarden die nu in Marokko wonen en werken.

Bladna.nl