Zoeken

Noodkreet Marokkaanse arbeiders in Sebta en Melilla

15 december 2020 - 13:40 - Marokko

©

Marokkanen die normaal gesproken werken in de Spaanse enclaves Sebta en Melilla, hebben zowel de Spaanse als de Marokkaanse regering om hulp gevraagd. Door de sluiting van de grenzen tussen beide landen om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, zit het merendeel van deze mensen thuis zonder werk. Ze grijpen het topoverleg tussen Spanje en Marokko, dat in februari 2021 in Rabat gepland staat, aan om een noodkreet over hun hopeloze situatie te uiten.

Aan het begin van deze week heeft de algemeen secretaris van de vakbond van deze arbeiders, Chakib Marouane, via een videoboodschap een oproep gedaan aan de regeringsleiders van Spanje en Marokko om een oplossing te vinden voor de situatie. Door de sluiting van de grenzen in maart van dit jaar zijn 3600 Marokkanen hun baan kwijt geraakt, meldt Alyaoum24.

Chakib Marouane betreurt het dat de arbeiders geen enkele financiële steun hebben gekregen van Spanje of Marokko. Dit terwijl de Spaanse premier Pedro Sanchez heeft toegezegd dat Marokkanen die legaal werken in de enclaves, recht hebben op een Spaanse bijstandsuitkering.

Met het topoverleg tussen de Marokkaanse premier Saadeddine El Othmani en zijn Spaanse ambtsgenoot Pedro Sanchez in het vooruitzicht, roept Marouane de leiders op om met een oplossing te komen voor de getroffen arbeiders. Ook meldde hij dat het totale aantal Marokkanen dat in de regio’s rond Ceuta en Melilla hun baan hebben verloren op 9000 ligt. Geen van deze onderdanen heeft een beroep gedaan op financiële steun van de Marokkaanse overheid. Ook pleit Marouane ervoor om desnoods de grenzen alleen voor deze arbeiders open te stellen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team