Zoeken

Nieuwe wending in dood Zineb Redouane, overleden door traangasgranaat

3 december 2020 - 20:20 - Wereld

©

Met behulp van niet-gepubliceerde documenten en 3D-modellering van de gebeurtenissen, voerden Disclose en Forensic Architecture een tegenonderzoek uit met betrekking tot het overlijden van Zineb Redouane op 2 december 2018 in Marseille. De resultaten spreken de conclusies van de politie tegen.

Het officiële onderzoek werd afgesloten met de conclusie "overlijden door ongeval". Het rapport stelt dat de agent van de nationale politie (CRS), die een traangasgranaat afvuurde, "noodzakelijkerwijs op de gevel van het gebouw waar het slachtoffer woonde moest schieten," maar dat de granaat "het slachtoffer volledig per ongeluk heeft geraakt". Het deskundigenrapport pleit de politieagent dus vrij. Een tegenexpertise van onderzoeksplatform Disclose en onderzoeksgroep Forensic Architecture, maakte gebruik van "niet-gepubliceerde documenten en 3D-modellering van de evenementen", evenals verschillende video’s van sociale media.

De resultaten van het tegenonderzoek zijn formeel in tegenspraak met de conclusie, waardoor de verdediging van de politiehiërarchie in twijfel wordt getrokken, meldt Liberation. In een 10 minuten durende video die het tegenonderzoek samenvat, zien we de CRS-agent uitgerust met een granaatwerper. Hij bevindt zich op ongeveer dertig meter van een rij gebouwen. Zijn munitie is een traangasgranaat van het type MP7, uitgerust met een aandrijfsysteem met vertraging van het type DPR100. "Zoals de naam al doet vermoeden, is de DPR100 ontworpen om een ​​doelwit te raken op ongeveer 100 meter van de schutter", leggende makers van de video uit. "Volgens ons onderzoek is de schutter en zijn supervisor duidelijk betrokken bij de dood van Zineb Redouane", concluderen de auteurs.

"We vragen vandaag eenvoudigweg dat de onderzoeksmagistraten consequent handelen door de CRS-agent die een granaat in het gezicht van mevrouw Redouane heeft afgevuurd te vervolgen", verklaarde Yassine Bouzrou, de advocaat van de kinderen van het slachtoffer, aan France Info.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team