Zoeken

Marokko repatrieert journalisten uit Algerije

27 juni 2022 - 15:10 - Sport

©

Marokko heeft de negen sportjournalisten die woensdag op de luchthaven van Oran in Algerije werden tegengehouden gerepatrieerd. De journalisten waren in Algerije om verslag te maken van de Middellandse-Zeespelen.

De negen Marokkaanse verslaggevers (acht redacteuren en één fotograaf) zijn donderdag naar Tunesië gevlogen, vanwaar ze zaterdag naar Marokko zijn teruggekeerd, vertellen bronnen van de Marokkaanse delegatie in Algerije aan EFE. Toen zij woensdag aankwamen, werden zij op de luchthaven van Oran tegengehouden en werden hun paspoorten in beslag genomen.

Lees ook: Middellandse-Zeespelen: Marokkaanse journalisten ongewenst in Algerije

"Op de luchthaven werden wij 30 uur vastgehouden. Zij verklaarden ons dat wij niet geaccrediteerd waren en dat zij ons niet wilden toelaten in Algerije," zei een journalist. Voor de accreditatie van de negen journalisten moest het Nationaal Olympisch Comité van Marokko bij de Algerijnse autoriteiten een aanvraag indienen.

In een verklaring heeft de Marokkaanse Federatie van Sportjournalisten haar "grote verbazing" en verontwaardiging uitgesproken over de "onbegrijpelijke en onaanvaardbare" behandeling door de Algerijnse autoriteiten van de Marokkaanse verslaggevers die "officieel geaccrediteerd" waren om het sportevenement te verslaan.

Lees ook: Algerije: Marokkanen leven in angst voor uitzetting

Op de luchthaven van Algiers mochten vier andere Marokkaanse journalisten van de openbare televisiezender 2M, die ook woensdag aankwamen om de Middellandse-Zeespelen te verslaan, wel het land wel binnen. Hun apparatuur werd echter in beslag genomen, omdat hun accreditaties niet in orde zouden zijn. Voor vijf andere verslaggevers van de Marokkaanse zender Arryadia is dat eveneens het geval.

Bladna.nl