Zoeken

Nederlanders in top 3 Europese burgers met negatief oordeel over moslims

22 februari 2021 - 18:50 - Wereld

©

Volgens het rapport "The State of Hate: Right-Wing Extremism in Europe" van HopeNotHate, heeft een derde van de Europeanen een negatieve mening over moslims. Vooral in Hongarije, Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben burgers zeer negatieve opvattingen over moslims.

Het rapport is het resultaat van een samenwerking tussen drie Europese antifascistische organisaties: Hope not Hate, de EXPO Foundation en de Amadeu Antonio Foundation. Het onderzoek bevestigt eens te meer de overheersende negatieve opinie tegenover moslims in Europa in 2020. Een meerderheid van de Hongaarse respondenten, 54%, spreekt islamofobe meningen uit. Zij worden gevolgd door de Britten en de Nederlanders met respectievelijk 15% en 11%.

In de meeste landen heeft ongeveer een vijfde van de respondenten een "zeer negatieve" mening over moslims, aldus hetzelfde rapport. Nog eens 23% van de Nederlandse respondenten verklaarden "vrij negatief" te staan tegenover moslims.

Volgens dezelfde bron maken politici van centrum- en extreem-rechtse partijen steeds meer misbruik van de negatieve opvattingen die veel Europeanen over moslims hebben. Europa lijkt daarom ook niet bereid om een krachtig standpunt in te nemen tegen extremisme in het licht van toenemende haat en verdeeldheid.

Bladna.nl