Zoeken

Nasser Bourita waarschuwt Algerije

8 september 2022 - 20:00 - Wereld

©

Nasser Bourita, Marokkaanse minister van Buitenlandse zaken, heeft in de marge van de organisatie van de ministeriële bijeenkomst van de Arabische Liga, een waarschuwing gericht tot Algerije. Algiers organiseert de volgende Arabische top op 1 en 2 november.

Dinsdag zei Nasser Bourita dat "de internationale en Arabische context vereist dat de volgende top wordt gehouden op basis van een streven naar verantwoordelijkheid en ver van bekrompen berekeningen of achterhaalde logica’s. Men moet het nodige vertrouwen consolideren en de rol van elke partij eerbiedigen". Zijn toespraak was gericht tot de Raad van de Liga van Arabische Staten op ministerieel niveau ter gelegenheid van zijn 158ᵉ gewone zitting.

Lees ook: Marokko uitgenodigd op top Arabische-Liga in Algiers?

Bourita riep op tot "een objectieve interpretatie van de realiteit in de Arabische wereld, die geteisterd wordt door verschillende interne en externe geschillen, alsook door externe en interne manoeuvres die gericht zijn op het zaaien van verdeeldheid, het steunen van separatistische aspiraties, het uitlokken van grens, etnische, sektarische en tribale conflicten, en het opslokken van de regio en het uitputten van haar rijkdommen".

"Het voornaamste probleem is het ontbreken van een duidelijke gemeenschappelijke visie om deze uitdagingen aan te gaan op een zodanige manier dat de veiligheid, de stabiliteit en de territoriale en nationale eenheid van de staten behouden blijven," merkte de minister op. Hij verklaarde dat het tijd was om een solide basis op te bouwen voor een geïntegreerd Arabisch partnerschap dat gericht is op het tot stand brengen van mechanismen voor een gezamenlijk Arabisch optreden en het opbouwen van een modern, duurzaam en doeltreffend gezamenlijk systeem.

Lees ook: Sahara blijft middelpunt spanningen Marokko Algerije

"Dit systeem moet een objectief klimaat scheppen voor samenwerking om investeringen aan te moedigen, de economie en de menselijke factor te doen heropleven, de prestaties te verhogen, de integratie in de kennis- en communicatiewereld te vereenvoudigen, en de principes van democratie en mensenrechten te consolideren. Daarbij dient rekening gehouden te worden met de specificiteit en de kenmerken van elk land en elk volk, alsook met hun eigen onafhankelijke wil en hun ontwikkelingstempo", voegde hij eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team