Zoeken

Moustapha Kasmi, van patera-migrant tot ingenieur in Spanje

17 juni 2024 - 08:00 - Wereld

©

Moustapha Kasmi, een 24-jarige man van Marokkaanse afkomst, is een treffend voorbeeld van succesvolle integratie in Spanje. Sinds zijn aankomst in 2015 heeft hij zich ontpopt van migrant tot bijna-afgestudeerd ingenieur in industriële elektronica. Over enkele maanden zal hij zijn diploma in ontvangst nemen, een bekroning op jaren van hard werken en aanpassing.

Op vijftienjarige leeftijd nam Moustapha de moedige stap om Marokko te verlaten en per boot naar Spanje te reizen in de hoop op een beter leven. "Ik kwam aan in Algeciras, Cadiz, met het doel mijn broer in Cuenca te ontmoeten, waar hij al woonde", vertelt hij aan ABC. Eenmaal in Spanje, reisde hij door naar Castilië-La Mancha, waar hij onderdak vond in een opvangcentrum voor minderjarige migranten van ACCEM, een NGO die zich inzet voor vluchtelingen en sociaal uitgeslotenen.

Lees ook: Londen: het duizelingwekkende succes van een Marokkaanse trader

ACCEM speelde een cruciale rol in zijn aanpassing aan het nieuwe leven. "Ze zorgden heel goed voor ons. Ze leerden ons Spaans en gaven ons lessen over van alles", vertelt Moustapha. Op achttienjarige leeftijd werd hij opgenomen in een programma van de regio Castilië-La Mancha dat jongeren in moeilijke situaties helpt naar zelfstandigheid, inclusief financiële steun en begeleiding bij hun studie.

Nu, op de drempel van zijn carrière, kijkt Moustapha uit naar de toekomst. "Zonder de hulp van de overheid zou het onmogelijk zijn geweest om te studeren", erkent hij. Hij woont momenteel in Ciudad Real en staat te popelen om de arbeidsmarkt op te gaan, na vele jaren van uitdagingen en inspanningen.

Lees ook: Abdelmajid Mehdi, een leven in armoede... en een triomf in Parijs

Bovendien deelt Moustapha advies met andere jonge Marokkanen die overwegen hun thuisland te verlaten. "Het belangrijkste is om te focussen op je opleiding en een goed mens te zijn. Wees duidelijk over wat je wilt in het leven. Het is niet allemaal zo eenvoudig als het lijkt." Hij spreekt zich ook uit tegen racisme en xenofobie, maar voegt eraan toe gelukkig geen discriminatie te hebben ervaren. "Iedereen verdient een waardig leven. Morgen kan de migrant iemand anders zijn."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team