Zoeken

Motorrijders Maarten en Jessica zitten vast in Marokko en bloggen over hun avontuur

29 april 2021 - 16:20 - Marokko

©

Maarten Molenberg en Jessica Gelderman verblijven nu al meer dan drie maanden in Marokko. Ze waren voor een goed doel onderweg van Hoogeveen naar Kaapstad in Zuid-Afrika, maar zitten door corona vast in het koninkrijk. Het stel haalt toch veel uit hun verblijf en schrijft elke maand een blog in het Dagblad van het Noorden over de vijf meest indrukwekkende belevenissen van de maand.

Maarten en Jessica leerden in de woestijn een Brits stel kennen dat de wereld rondreist met een grote vrachtwagen. Na een gezellig moment met hen, besloten ze tegen hun planning in, een camping te zoeken om nog wat tijd door te brengen met het Britse koppel. Op zoek naar een camping kwamen ze twee motorrijders tegen met exact dezelfde motorfietsen als die van hen. Ze bleken lid te zijn van een Marokkaanse groepsapp met eigenaren van diezelfde Yamaha Tenere 700. Daarvan werden er in Marokko maar 33 geleverd en al de eigenaars zitten samen in een groepsapp. Zij zagen hen voorbij komen en nodigden hen uit voor een overnachting in hun enorme villa met zwembad. De dag erna maakten ze samen de meest extreme rit tot nu toe, met veel valpartijen, gebroken sturen en kapotte spiegels. Bij de groep motorrijders waren ook twee vrouwen aanwezig.

Afgelopen maand brachten Maarten en Jessica ook de nacht door in een geweldig nationaal park. Op vrijdag is het in Marokko couscous-dag, een traditie waar het koppel graag aan meedoet. Ze gingen die dag dus op zoek naar een stad om couscous te eten. Ze reden langs een plek waar ze tientallen motorfietsen zagen staan, BMW’s, Goldwings, Harley Davidsons. Ze raakten met de eigenaars, een groep van 70 motorrijders, aan de praat en ontdekten dat één van hen vloeiend Vlaams spreekt. De rijders nodigden hen uit om samen een trip te maken en daarna mee te gaan naar Casablanca, waar ze na de mooie rit konden logeren bij één van de motorrijders die een groot appartement heeft in het centrum van de stad. In Casablanca werden ze uitgenodigd door hun nieuwe vrienden voor koffie, thee, lunch of diner en konden ze ook een kijkje nemen in verschillende motorgarages in de stad.

Het stel zit vast in Marokko omdat de grenzen gesloten zijn omwille van het coronavirus, maar na drie maanden is hun visum verlopen en moeten ze een nieuwe regelen. Een Nederlandse motorrijder die vloeiend Frans spreekt hielp hen met het papierwerk. In afwachting van de uitslag reisden Maarten en Jessica verder om meer te zien van het prachtige Marokko.

In het Atlasgebergte weken ze af van de weg om te gaan kijken naar de watervallen van Ouzoud. Maar omdat het zaterdag was stond de parkeerplaats helemaal vol met mensen uit de grote steden, die ook even weg wilden in het weekend. De waterval is de grootste van Marokko, het water klettert vanaf 110 meter hoogte naar beneden. Ook het gebied rondom de waterval is prachtig. Ze maakten een mooie wandeling tot aan een plateau met een prachtig uitzicht, waar aapjes rondliepen.

Waar ze in het eerste deel van hun reis in Marokko voornamelijk in de woestijn waren, bevinden Maarten en Jessica zich de laatste maand veel in de bergen. Ze besloten om het Atlasgebergte beter te verkennen, maar op die dag begon het plots te sneeuwen waardoor ze vast kwamen te zitten. Gelukkig is het sneeuwruimen in Marokko goed geregeld. Iedereen wacht daar rustig op, maar de mensen die samen met hen stonden te wachten, spraken geen woord Frans, Engels of Arabisch. Ze besloten om terug te keren en de volgende dag de route te hervatten en dat bleek een goede keuze te zijn.

Maarten en Jessica hopen dat ze de grens met Mauritanië gauw over kunnen steken en dat ze hun volgende blog uit Senegal kunnen schrijven, weer een stukje dichterbij hun uiteindelijke reisdoel Kaapstad. Ondertussen zagen ze al meer van Marokko dan de meeste Marokkanen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team