Zoeken

Mostafa werd gegijzeld door een terrorist

18 februari 2023 - 09:00 - Wereld

©

Het France2-programma "Dans les yeux d’Olivier", sprak op 13 februari met Mostafa, de taxichauffeur die in 2018 door een terrorist werd gegijzeld. Vijf jaar na de gebeurtenissen heeft de man van Marokkaanse afkomst nog steeds last van de traumatiserende ervaring.

Op dinsdag 11 december 2018 ging taxichauffeur Mostafa naar zijn werk, maar wat een routinedag zou moeten worden veranderde volgens Mostafa in een nachtmerrie. De man die Mostafa gijzelde had eerder het vuur geopend op de kerstmarkt in Straatsburg en werd actief gezocht. Terwijl hij op de vlucht was voor de politie, stapte hij in de taxi van de Marokkaanse chauffeur, die net zijn laatste klant had afgezet. "Schiet op en rij, mijn moeder is ziek", zei hij op dreigende toon.

Lees ook: Marokkaan gearresteerd voor moord en aanval in kerken Algeciras

De man was zeer opgewonden, stelde heel veel vragen tegelijk en dwong de chauffeur om zonder weerstand te vertrekken door meteen te bekennen dat hij verantwoordelijk was voor een aanslag die aan tien mensen het leven kostte. "Ik dacht dat ik droomde en tegelijkertijd dacht ik eraan mijn auto tegen een muur te dreunen of in te rijden op de eerste politieauto die ik zie, en ik zei een gebed voordat ik zou sterven," vertelt Mostafa aan France 2. De taxichauffeur voelde zich aan de genade van de verbolgen man overgeleverd. Er gingen allerlei gedachten in hem om en hij vroeg zich ook af of de politie hem niet als medeplichtige zou beschouwen, meldt Sud Info.

Mostafa dankt zijn redding aan een telefoontje van zijn dienst om hem te herinneren aan zijn volgende boodschap, maar ook aan de verwondingen van de terrorist. "En dan haast ik me naar het stuur, ik geef gas, rijd door rood licht, richting politiebureau. Ik bonk op de deur en leg uit dat ik zojuist ben gegijzeld door een man die zegt dat hij een aanslag heeft gepleegd. Ik ga naar binnen en beschrijf hem. En toen begon het schieten buiten, het was de terrorist en het terugslaan van de agenten. Hij vluchtte, ik werd gedurende een aantal uren ondervraagd. De politie liet me foto’s zien, ik identificeerde hem. Het opsporingsbericht werd uitgevaardigd."

De terrorist werd drie weken later gearresteerd. Maar het leven van de taxichauffeur zou nooit meer hetzelfde zijn. "Hij is ver weg, maar maakt me beetje bij beetje dood. Ik heb last van slapeloosheid. We leven met de luiken dicht. De stress vreet me op. Lichamelijk ben ik twintig kilo aangekomen, ik heb hartkloppingen, eczeem in mijn oren waardoor ik de ene oorontsteking na de andere heb. Ik ben twee jaar mijn huis niet uit geweest. Twee keer heb ik een einde aan mijn leven willen maken."

Lees ook: Moeder Yassine, die agent doodstak in brussel, zat zelf ook in radicaal milieu

Mostafa vertelt dat hij enkel een beetje rust kan vinden tijdens zijn vakanties in Marokko en tijdens de activiteiten van zijn vereniging Victimes Attentats (AVA), die in 2020 werd opgericht. "Het is mijn manier om mezelf opnieuw op te bouwen, om de belangen van slachtoffers te verdedigen tegenover de gerechtelijke, media- en klinische machine die in gang wordt gezet. Het is ook mijn manier om het terrorisme te bestrijden door mijn getuigenis over te brengen aan jongeren, zodat zij niet in de val van de haatzaaierij trappen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team