Zoeken

#MosqueMeToo, wanneer vrouwen over seksuele intimidatie in Mekka spreken

12 februari 2018 - 15:20 - Marokko

©

Het begon allemaal met een bericht op Twitter van de Amerikaans Egyptische journalist Mona Eltahawy begin februari. Eltahawy sprak over de aanranding waarvan ze het slachtoffer was tijdens de hadj in Mekka op haar vijftiende.

"Ik deelde mijn ervaring over mijn aanranding tijdens de Hadj in 1982, toen ik 15 jaar oud was, in de hoop dat het moslimvrouwen zou helpen de stilte te doorbreken rond hun ervaring met intimidatie tijdens de Hadj of op heilige plaatsen", legde ze op BBC uit.

Sindsdien vertelden tientallen vrouwen op Twitter onder de hashtag #MosqueMeToo over hoe ze tijdens de kleine of grote bedevaart in Saoedi-Arabië het slachtoffer waren geworden van seksuele intimidatie.

"Een van mijn vriendinnen werd tijdens de hadj betast. Toen ze erover sprak vroegen haar hadj-kameraden haar om de zaak te laten vallen", leest men in één van deze berichten. Een andere beweert nooit zo veel te zijn lastig gevallen als in Mekka.

In totaal werden ruim 6000 tweets met de hashtag #MosqueMeToo gepubliceerd. Het merendeel komt uit de Perzische regio waar vrouwen die melding maken van intimidatie sterk worden bekritiseerd.

"Moslimvrouwen, zoals alle vrouwen, worden lastig gevallen, maar wanneer dat in een religieus context gebeurt wordt hen gevraagd om - voor een groter doel - te zwijgen. Het is zowel oneerlijk als onderdrukkend", schreef Aisha Sarwari, redactrice en feministe, over de zaak.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team