Zoeken

Mohammed VI hekelt Casablanca "stad van schrijnende sociale ongelijkheid"

15 oktober 2013 - 17:06 - Marokko

©

Koning Mohammed VI verklaarde vrijdag in een toespraak bij de opening van het Parlement in Rabat, dat Casablanca een "deficiënte stad" is.

"Waarom kent deze stad, één van de meest rijke van Marokko, niet de groei waarnaar haar bewoners streven, net als vele andere steden?", aldus de monarch.

Casablanca is "een van de zwakste modellen van ruimtelijk beheer (...) waar een schrijnende sociale ongelijkheid heerst, waar rijke en arme sociale lagen tegenover elkaar staan".

"Het is de stad van wolkenkrabbers en krottenwijken. Het is het centrum van financiën en zaken, maar ook van armoede, werkloosheid en andere kwalen."

Ook de vuile staat van de stad waaronder "haar witheid en reputatie" lijden, werd door de Koning aan de kaak gesteld.

Om van Casablanca een "motor van economische ontwikkeling" te maken is het niet genoeg om enkel mega-gebouwen te bouwen, maar zijn een infrastructuur en basisdiensten die aan de wereldnormen voldoen essentieel.

Dee slechte staat waarin Casablanca verkeert is volgens de monarch vooral te wijten aan een "slecht beleid, ondanks een jaarlijkse stadsbegroting dat drie of vier keer hoger ligt dan in Fez of Marrakech".

In 2012 behoorde Casablanca tot de minst leefbare steden in de wereld, volgens een ranking van de Britse The Economist Intelligence.

Volgens lokale bronnen moest Mohamed Sajid, burgemeester van Casablanca, maandag de drie afvalverwerkingsbedrijven ontmoeten die de afvalophaling verzorgen in Casablanca. Sajid wil campagne voeren voor een "propere stad"

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team