Zoeken

Koning Mohammed VI op inauguratie nieuwe president Mali

16 september 2013 - 12:00 - Marokko

©

Koning Mohammed VI brengt donderdag een bezoek aan Mali, waar hij zal deelnemen aan de inauguratie van de nieuwe president, Ibrahim Boubacar Keita. Dat liet het Koningshuis op zondag in een verklaring weten.

Volgens de gebruiken van de Marokkaanse monarchie, stuurt de Koning gewoonlijk zijn broer Prins Moulay Rachid naar dergelijke plechtigheden. Dat de Koning zelf gaat is volgens waarnemers, het bewijs dat Marokko zijn positie in Afrika wil versterken.

Marokko had vorige week besloten legervliegtuigen met hulp naar Mali te sturen. De toestellen kwamen vrijdag aan in Bamako, waarna een militaire veldhospitaal werd opgericht. Ook stuurde Marokko een grote hoeveelheid medicijnen.

De nieuwe Malinese president werd op 4 september beëdigd, maar een ceremonie waarop meerdere Staatshoofden worden verwacht, staat gepland voor donderdag 19 september.

De 68-jarige Ibrahim Boubacar Keita, bijgenaamd IBJ, is de vierde president van Mali. Van hem wordt verwacht dat hij het land herenigt. Het noorden land was, na de staatsgreep tegen President Amadou Toumani Touré in maart vorig jaar, door extremistische groeperingen veroverd. Pas na een legerinterventie van Frankrijk, werd de situatie opnieuw redelijk stabiel.

Mali is een agrarisch land dat tot de minst ontwikkelde landen in de wereld behoort. Het land kreeg de 182e plaats van 187 landen op de Human Development Index van 2012.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team