24 april 2014 - 20:26 - Economie
Premier Abdelilah Benkirane wil het wettelijke minimumloon van 2300 naar 2500 dirham verhogen. De 10%-stijging zou geleidelijk aan over een periode van twee jaar worden ingevoerd.
Het Verbond van Marokkaanse Ondernemingen (CGEM) is echter niet akkoord. Een regeringsbron vertelde aan Akhbar Al Yaoum dat CGEM-voorzitster Meriem Bensaleh een 5%-verhoging heeft voorgesteld, dus ongeveer 100 dirham.
De overgrote meerderheid van de bedrijven weigeren een stijging van het minimumloon. Textielfabrikanten zijn bijvoorbeeld net klaar met het invoeren van de laatste stijging. Andere partijen stellen een toename van minder dan 5% voor, maar niet voor dit jaar. Een derde groep wil een loonstijging naargelang de sector.
Onderhandelingen zijn volop aan de gang. Vakbonden verwachten een antwoord van de regering voor donderdag 1 mei. Miloudi Moukharek, voorzitter van de Unie van Marokkaanse Arbeiders (UMT), herinnert er in een interview met l’Economiste aan, dat Abdelilah Benkirane tijdens zijn verkiezingscampagne had beloofd om het minimumloon naar 3000 dirham te verhogen.
Volgens Akhbar Al Yaoum wil de overheid op die manier de financiële druk op armere lagen verminderen. Het is de regering namelijk niet gelukt om rechtstreekse subsidies te geven aan armere lagen.
Het compensatiefonds profiteert nog steeds vooral aan rijken. Subsidies aan armere mensen bedragen slechts 5 dirham per dag en per persoon. 70% van het fonds, dus 43 miljard dirham, gaan naar grote bedrijven en landbouwers, fabrieken en de Rijksdienst voor Water en Elektriciteit. Dat blijkt uit het laatste rapport van het Rekenhof.
Politicus in Marokko: "Alcohol ok en executie voor corrupten"
Plannen voor nieuwe luchthaven in Marokko concreet
WK 2030: Marokko’s grootste gok of gouden kans?
Marokkaans-Zwitserse Alayah Pilgrim maakt furore op Euro 2025
Renovatie plein wekt woede in Al Hoceima
Nador pakt chaos op stranden aan met vaste prijzen
Plannen voor nieuwe luchthaven in Marokko concreet
WK 2030: Marokko’s grootste gok of gouden kans?
Bedrijven in Marokko massaal ten onder
Marokkaans vastgoed maakt comeback
Dirham in de lift: Marokko ziet munt stijgen
3 miljard dirham buiten beeld door illegale parkeerwachters in Marokko
Marokko kiest voor nieuw belastingstelsel
Royal Air Maroc floreert, Air Algérie blijft achter