24 april 2014 - 20:26 - Economie
Premier Abdelilah Benkirane wil het wettelijke minimumloon van 2300 naar 2500 dirham verhogen. De 10%-stijging zou geleidelijk aan over een periode van twee jaar worden ingevoerd.
Het Verbond van Marokkaanse Ondernemingen (CGEM) is echter niet akkoord. Een regeringsbron vertelde aan Akhbar Al Yaoum dat CGEM-voorzitster Meriem Bensaleh een 5%-verhoging heeft voorgesteld, dus ongeveer 100 dirham.
De overgrote meerderheid van de bedrijven weigeren een stijging van het minimumloon. Textielfabrikanten zijn bijvoorbeeld net klaar met het invoeren van de laatste stijging. Andere partijen stellen een toename van minder dan 5% voor, maar niet voor dit jaar. Een derde groep wil een loonstijging naargelang de sector.
Onderhandelingen zijn volop aan de gang. Vakbonden verwachten een antwoord van de regering voor donderdag 1 mei. Miloudi Moukharek, voorzitter van de Unie van Marokkaanse Arbeiders (UMT), herinnert er in een interview met l’Economiste aan, dat Abdelilah Benkirane tijdens zijn verkiezingscampagne had beloofd om het minimumloon naar 3000 dirham te verhogen.
Volgens Akhbar Al Yaoum wil de overheid op die manier de financiële druk op armere lagen verminderen. Het is de regering namelijk niet gelukt om rechtstreekse subsidies te geven aan armere lagen.
Het compensatiefonds profiteert nog steeds vooral aan rijken. Subsidies aan armere mensen bedragen slechts 5 dirham per dag en per persoon. 70% van het fonds, dus 43 miljard dirham, gaan naar grote bedrijven en landbouwers, fabrieken en de Rijksdienst voor Water en Elektriciteit. Dat blijkt uit het laatste rapport van het Rekenhof.
Ongerustheid in Tanger door grote actie bij Bank Al-Maghrib
Turbo voor de rechter voor moord op echtgenoot Rym Fikri
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Megaproject gaspijpleiding Marokko-Nigeria start in Dakhla
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
Oneerlijke Concurrentie? Europa klaagt over Marokkaanse avocado-import
Marokko pompt honderden miljarden in transformatie
Doorbraak in Marokkaans gasproject in Tendrara
Grote Zwitserse groep vestigt zich in Marokko
Marokko zoekt LNG-terminal voor Nador West Med
Export watermeloenen naar EU, Marokko verliest
Woede in Casablanca om peperdure waterrekening
Sluiting B.Laban-winkels in Egypte door schadelijke bacterie: volgt Marokko?