Zoeken

Minderjarige migranten zwerven door straten Sebta (video)

29 mei 2021 - 18:00 - Wereld

©

Ruim een week na de massale overtocht van migranten zwerven er nog altijd tientallen minderjarige migranten door de straten van Sebta. Van de ruim 8000 migranten die de oversteek naar de Spaanse stad hebben gemaakt zijn er inmiddels al 6500 weer gerepatrieerd naar Marokko.

Een taxichauffeur uit Sebta vertrouwt tv-zender Euronews toe dat de minderjarige migranten "dwalen door de stad zonder te weten wat ze moeten doen". De Spaanse wet beschermt onbegeleide minderjarigen. Ze mogen alleen gerepatrieerd worden naar Marokko als kan worden vastgesteld dat hun ouders in Marokko wonen en ze terugkeren naar aanvaardbare leefomstandigheden. Een grote groep minderjarige migranten heeft geweigerd om hun identiteit op te geven en is de opvangcentra ontvlucht.

Younès, Mohamed en Skakin, tussen de 12 en 14 jaar oud, zijn uit een opvangcentrum ontsnapt en zijn op zoek naar een plek om te overnachten. Ze rusten uit onder een boom in het park. "Natuurlijk zijn we bang. We proberen een plek te vinden waar het niet druk is. Het weinige geld dat we hebben, wordt bewaard door een vriend", vertelt Younès, de jongste van het drietal. "Ik hoop dat de politie ons niet komt terugbrengen naar het opvangcentrum. Er is daar niets", zegt Mohamed. "Ik weet dat mijn moeder naar me op zoek is en wil dat ik terugga naar Marokko, maar dat wil ik niet", vertelt Skakin.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team