Zoeken

Mektoub is eerste reden van verkeersongevallen in Marokko

8 juni 2013 - 12:31 - Marokko

©

In Marokko komen jaarlijkse 4000 mensen om bij verkeersongelukken. De jaarlijkse materiële schade loopt op tot 14 miljard dirham. Dat meldde Premier Abdelilah Benkirane deze week.

Marokko is in de Arabische wereld het land met het meest aantal verkeersdoden. Wereldwijd komt Marokko op de zesde plaats.

Volgens psycholoog Mostapha Saâliti, expert in gedragsproblemen, is dit vooral te wijten aan een gebrek aan burgerzin en verantwoordelijkheidsgevoel onder de Marokkanen. Velen ervaren zelfs plezier bij het breken van de verkeersregels.

Marokkanen hebben ook de neiging om alles op de ’mektoub’ (lot) te schuiven. "De wet is er om te worden gebroken", "ons lot is reeds beslist" of "de dood neemt enkel diegenen die reeds werden gekozen", zijn zoveel uitspraken die de Marokkanen liefhebben om hun gevaarlijk gedrag te rechtvaardigen.

De onveilige wegen leiden volgens dokter Saâliti tot "een collectieve staat van ongemak", wat gevolgen heeft op het professionele en privé-leven. Vooral bewoners van grote steden zoals Rabat en Casablanca ervaren dit.

De alomtegenwoordigheid van corruptie binnen de politie en de laksheid bij verkeersovertredingen, zijn ook factoren die de situatie op de wegen in Marokko verergeren.

Mostapha Saâliti oordeelt dat sancties niet genoeg zijn. Volgens hem moet Marokko meer aan burgerschapsvorming doen.

Bladna.nl