Zoeken

Meisjes vanaf 12 jaar uitgehuwelijkt in Marokko

4 december 2014 - 20:57 - Marokko

©

In Marokko is het nog steeds gebruikelijk dat meisjes van 12 of 13 jaar worden uitgehuwelijkt. Dat zijn althans de bevindingen van de stichting Ytto, tijdens de Zainaba 2014 karavaan in de regio van Midelt.

Gynaecologische aandoeningen werden waargenomen bij vrouwen die heel jong werden uitgehuwelijkt. "Jonge meisjes, soms 12, 13 of 14 jaar oud, raken in hun puberteit zwanger terwijl anderen het slachtoffer zijn van seksueel geweld."

Volgens het rapport van Ytto trouwden 83% van de vrouwen in de dorpen die tijdens de vrouwenkaravaan werden bezocht, vóór hun 18e. Bovendien zijn 91% van deze huwelijken traditioneel en niet wettelijk erkend. Wat de situatie van deze vrouwen nog moeilijker maakt.

Een niet-erkend traditioneel huwelijk betekent dat de vrouw geen recht heeft op een pensioen in geval van echtscheiding of overlijden van de echtgenoot. Haar kinderen worden bovendien als buitenechtelijk beschouwd en hebben dus geen recht op onderwijs omdat zijn niet bij de burgerlijke stand zijn ingeschreven.

De stichting stelt ook dat een meerderheid vrouwen en meisjes in dorpen met articulaire aandoeningen te kampen hebben vanwege het harde werk in de velden. 81% vrouwen die werden ondervraagd zijn ongeletterd. Ruim 80% van hen zou heel graag willen leren lezen en schrijven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team