Zoeken

Maryame Atiq Ez-zity, het nieuwe pareltje van de Atlas Leeuwinnen

2 december 2022 - 12:00 - Sport

©

De 24-jarige Maryame Atiq Ez-zity heeft haar debuut gemaakt voor het vrouwelijk Marokkaans elftal. De in Marokko geboren speelster, die sinds haar vijfde in het Spaanse Veguellina woont, trainde met het lokale team voordat ze bij de Atlas Leeuwinnen kwam.

Maryame begon bijna twee decennia geleden met voetballen, toen vrouwenvoetbal nog niet erg populair of bekend was. Zij was het eerste meisje dat voor Veguellina speelde. Daarna kwam ze achtereenvolgens uit voor Trobajo, Ponferradina, Parquesol, San Pío en Unión Viera. "Ik werd opgeleid bij Veguellina en vond het erg leuk omdat ik met mensen uit mijn klas speelde. Het was het ideale stadion om te voetballen," herinnert Maryame zich. Ze verliet de club na het bereiken van de cadetten-leeftijd.

Lees ook: Atlas Leeuwinnen krijgen ook een aanzienlijke bonus als tweede

Nu is de 24-jarige opgeroepen voor de Marokkaanse nationale ploeg en maakte onlangs haar debuut in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Ierland. Het Marokkaanse vrouwenvoetbalteam heeft zich voor het eerst in haar geschiedenis geplaatst voor de finale van een WK. Het wereldkampioenschap wordt in 2023 in Nieuw-Zeeland gehouden. "Ik kreeg een onverwacht telefoontje en was aangenaam verrast. In de eerste vriendschappelijke wedstrijd werd ik gewisseld in de 75ᵉ minuut. Maar het was heel spannend," zegt ze.

Lees ook: Atlas Leeuwinnen kwalificeren zich voor WK-2023

Op dit WK in 2023 zit Marokko in een groep met Duitsland, Costa Rica en Zuid-Korea. "Natuurlijk zal ik keihard werken en alles geven om in deze ontmoeting met de besten van de wereld te zijn. Ik ben dubbel blij, voor mezelf en voor mijn vader, die gek is op voetbal. Nooit hebben mijn ouders me tegengehouden, noch in mijn studies noch in de sport, en ik was vooral blij dat ze me feliciteerden na zoveel inspanningen in de Marokkaanse nationale ploeg," aldus Maryame.

Bladna.nl