Zoeken

Tissint-meteoriet ontketent passies

6 maart 2012 - 15:45 - Marokko

©

De Mars meteoriet van Tissint passioneert de wereld sinds de ontdekking ervan in oktober in het zuiden van Marokko. Honderden wetenschappers proberen als eerste de geheimen ervan te onthullen.

De uit de ruimte gekomen steen, vernoemd naar het dorpje Tissint waar het werd gevonden, werd ontdekt door nomaden drie maanden na zijn val op aarde. De meteoriet die tussen 7 en 10 kilogram weegt, is de vijfde in zijn soort dat zo kort na zijn val op aarde wordt ontdekt.

De "nog verse" stukken worden verkocht tussen 500 en 1000 euro de gram. Verzamelaars en wetenschappers hopen nieuwe gegevens te ontdekken over de planeet Mars, maar ook over de tijd dat de meteoriet doorbracht in de ruimte, naar schatting 3 miljoen jaar.

De meteoriet viel op 18 juli 2011 in Marokko. Die nacht zagen getuigen rond 2 uur ’s nachts een gele vuurbal dat nadien groen werd. De eerste fragmenten werden pas drie maanden later ontdekt door nomaden. Vandaag is er op de site waar de meteoriet crashte, niets meer te vinden volgens Hasnaa Chennaoui Aoudjehane, hoogleraar aan de Hassan II universiteit in Casablanca.

De eerste analyseresultaten worden verwacht in maart tijdens de "Lunar and Planetary Space Conference" in Houston. Ook in augustus moet er tijdens de "Meteoritical Society" meeting in Australië meer informatie vrijgegeven worden over de Tissint-meteoriet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team