Zoeken

Hoe Marrakech in de jaren 70 het mekka voor hippies werd

9 februari 2021 - 12:00 - Marokko

©

Marrakech was in de jaren zeventig een heus ‘hippie-mekka’. De veerboot tussen Spanje en Marokko vervoerde in die jaren een hoop Volkswagenbusjes met mensen die op zoek waren naar mystiek en hasjiesj.

Marrakech roept tot op dag van vandaag een gevoel op van ondoorgrondelijkheid en mysterie, met zijn kronkelende straatjes, de geur van muntthee en hasj, het geroezemoes en de vele minaretten die vijf keer per dag oproepen tot het gebed. De islam had een halve eeuw geleden ook een heel ander imago dan tegenwoordig en was op een vergelijkbare manier aantrekkelijk en exotisch, net als het hindoeïsme of het boeddhisme nu. Het zijn al deze ingrediënten die ervoor zorgden dat Marrakech het schopte tot een ‘Mekka’ voor hippies, schrijft journalist Olaf Tempelman in De Morgen.

Van de sociale realiteit van het land kregen hippies tijdens de hoogtijdagen van het hippieparadijs niet veel mee, maar velen ondervonden er wel een spirituele ervaring. Het leven van zanger Cat Stevens veranderde in Marrakech nadat hij een gebedsoproep hoorde. "Muziek voor God", noemde hij het. Sindsdien heet hij Yusuf Islam. Chris Karrer, gitarist en violist van de Duitse hippieformatie Amon Düül II, leerde er de mystiek van het soefisme kennen. In zijn compositie "Lost in Marrakech" hoort men onder meer dat wie durft te verdwalen, nieuwe wegen vindt. Het beroemde eerbetoon van Crosby, Stills & Nash aan de stad heet ’Marrakesh Express’, maar draagt de bijnaam Cannabis Express.

Ook de gasten in het beroemdste hotel van Marrakech, La Mamounia, merkten weinig van de miserie die hen omringde. De Rolling Stones zaten er al in 1967 en Paul McCartney vernoemde het spirituele nummer ’Mamunia’ naar dit prachtige paleis. Niet ver daar vandaan bouwde modeontwerper Yves Saint Laurent ook zijn eigen paradijs, met de wondermooie Jardin Majorelle.

Hoewel we nu leven in een tijd waarin mensen vanuit Noord-Afrika het "Europees paradijs" proberen te bereiken, was er dus een tijd dat juist Europeanen de zee overstaken om een paradijs in Noord-Afrika te vinden. En dat juist Marokko een geliefde bestemming werd voor spiritueel zoekende westerse jongeren, is ook niet toevallig. De Marokkaanse islam neemt namelijk heel wat verschillende gedaanten aan. Je kan hier het spirituele pad opgaan met behulp van zang, dans, trommels en wierook.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team