Zoeken

Marokko: vrouw bevalt op straat voor een ziekenhuis

20 oktober 2020 - 21:50 - Marokko

©

De stad Bir Jdid wordt overspoeld door een nieuw schandaal. Een vrouw beviel midden op straat voor een ziekenhuis waarvan de deuren halsstarrig gesloten bleven.

De gefilmde scène gaat rond op sociale media en toont de vrouw omringd door haar man en enkele familieleden. Liggend op de grond in slechte omstandigheden, brengt ze haar kind ter wereld zonder enige medische hulp. De auteur van de video kan zijn ongenoegen nauwelijks verbergen: "Kijk eens naar de verschrikkelijke situatie van deze vrouw, die zonder de aanwezigheid van medisch personeel voor het ziekenhuis moet bevallen."

Hij toont de vrouw die op de grond ligt met haar baby gewikkeld in een deken en haar man die naast haar staat en worstelt met zijn emoties. "Het zijn niet de verpleegkundigen of ander medisch personeel van het ziekenhuis die te blamen zijn voor deze situatie, maar de nieuwe provinciale afgevaardigde van het ministerie van Volksgezondheid die het bevel gaf voor de sluiting van de kraamafdeling. Zie hier de consequentie van zijn beslissing," meldt Hespress.

De onbekende man achter de camera nodigt parlementariërs en raadsleden van de stad Bir Jdid uit om een oplossing te vinden voor deze situatie, zodat vrouwen niet in zulke rampzalige omstandigheden moeten bevallen in een land dat claimt over een onberispelijk gezondheidssysteem te beschikken. "De arme vrouw heeft nog steeds geen hechtingen gekregen en heeft ook niet de zorg gekregen die nodig is na een bevalling, dit kan haar leven en dat van haar kind in gevaar brengen", bekritiseert de auteur van de video.

Dit is niet het eerste voorval dat het Marokkaanse gezondheidssysteem in twijfel trekt. Eerder is er al een vrouw onder dezelfde omstandigheden bevallen in Fez. Het ministerie van Volksgezondheid, dat de rol moet opnemen van handhaver, speelt liever die van brandweerman en weigert de essentie van het probleem aan te pakken: de revitalisering van het gezondheidssysteem, zegt dezelfde bron.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team