Zoeken

Marokko bezorgd om vertrek ingenieurs naar het buitenland

13 februari 2019 - 16:40 - Marokko

©

Steeds meer Marokkaanse ingenieurs kiezen voor een vertrek naar Europa, de Verenigde Staten of zelfs het Midden-Oosten. Allen gaan op zoek naar betere financiële en sociale voordelen dan wat hen in Marokko wordt aangeboden.

Volgens Assabah vertrokken bijvoorbeeld ALLE (!) gediplomeerde ingenieurs van het schooljaar 2017-2018 van het ENSIAS-instituut naar het buitenland.

De krant bericht ook dat veel buitenlandse bedrijven naar Marokko komen om nieuwe werkkrachten te vinden, met name in de informaticasector. Deze bedrijven beloven financiële voordelen aan de kandidaten, maar ook een betere opleiding voor hun kinderen.

Deze kennisvlucht heeft veel gevolgen voor de Marokkaanse arbeidsmarkt. Lokale bedrijven hebben steeds meer moeilijkheden om ingenieurs te rekruteren. Volgens cijfers van het ministerie van Onderwijs verlaten jaarlijks 600 gediplomeerde ingenieurs Marokko om hun geluk in het buitenland te vinden.

Erger nog. Salwa Belkeziz-Karkari, voorzitster van de Marokkaanse Federatie van Informatietechnologieën, stelt dat jaarlijks 8000 ingenieurs hun ontslag indienen in Marokko om naar het buitenland te vertrekken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team