Zoeken

Marokko overweegt verlaging BTW op bepaalde producten

25 juli 2023 - 14:00 - Economie

┬ę

Een verlaging van de BTW op bepaalde basisproducten wordt momenteel door de regering onderzocht, met als doel de uitgaven van Marokkaanse huishoudens te verlagen.

Fouzi Lekjaa, onderminister belast met de Begroting, heeft aangekondigd dat er een verlaging van de BTW op basisproducten zal zijn, zoals medicijnen en schoolbenodigdheden, meldt Finance News. Deze maatregel maakt deel uit van een bredere belastinghervorming die gericht is op het herstellen van de neutraliteit van de BTW. Het zal worden geïmplementeerd in het kader van de Begrotingswet van 2024. Daarnaast heeft de minister ook een strengere strijd tegen de informele sector aangekondigd, die wordt beschouwd als een belemmering voor de nationale economie.

Lees ook: Ook Marokkaanse diaspora heeft recht op belastingvrijstelling voor sociale woning

Volgens experts, geciteerd door het weekblad, kan de strijd tegen de informele economie echter niet beperkt blijven tot wijzigingen in de BTW. Andere actiemiddelen, zoals het verbeteren van de toegang tot financiering, het uitbreiden van de sociale zekerheid, het implementeren van aangepaste opleidingen of het verlagen van administratieve lasten, kunnen worden overwogen.

Lees ook: Marokko schaft 20%-plafond op inkomstenbelasting af

Econoom Najib Saouma raadt ook de invoering aan van flexibelere fiscale mechanismen om de overgang naar de formele sector te stimuleren.

Bladna.nl