Zoeken

VZG veroordeelt uitzetting Franse journalist door Marokko

28 september 2018 - 16:00 - Marokko

©

Verslaggevers Zonder Grenzen heeft de uitzetting door Marokko van een Franse journalist die een reportage maakte over "de gedwongen verplaatsing van migranten", veroordeeld.

Sébastien Sabiron, journalist voor France Inter, was in Tanger om een reportage te maken over de repressie en de gedwongen verplaatsing van migranten uit sub-Sahara Afrika naar het zuiden van Marokko. Hij werd op vrijdag 21 september, 48 uur na zijn aankomst, het land uitgezet.

Volgens VZG was Sabiron samen met de Marokkaanse freelance journaliste Hasna Belmekki migranten in een wijk in Tanger aan het interviewen toen hij werd gearresteerd. Beiden werden vervolgens zes uur lang door de politie ondervraagd.

"Officieel gesproken werden we niet gearresteerd maar ze maakten me duidelijk dat ik met de eerst beschikbare vlucht moest vertrekken", aldus de journalist die "naar de luchthaven werd gebracht en er de nacht moest doorbrengen".

"We veroordelen met klem de uitzetting van Sébastien Sabiron zonder enige rechtvaardiging, om te voorkomen dat hij onderzoek zou doen naar een gevoelig onderwerp voor de Marokkaanse autoriteiten", schrijft VZG in een verklaring. Volgens de organisatie vraagt geen enkele wet aan journalisten om een werkvergunning te hebben om in Marokko te werken.

Het "hinderen van het onderzoekswerk van een journalist over kwesties van algemeen belang is daarentegen een inbreuk op de vrijheid om te informeren", staat er nog geschreven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team