Zoeken

Marokko: terreurcel Safi plande bloedige aanslagen

20 februari 2019 - 16:30 - Marokko

©

Teams van de BCIJ rolden vorige week een terreurcel op in Safi en hebben daarmee een echte bloedbad voorkomen. Het groepje wilde aanslagen plegen tegen toeristen en de veiligheidsdiensten.

Assabah vernam van veiligheidsbronnen dat de leden van de cel bloedige aanslagen wilden plegen in de regio van Safi en meerdere andere Marokkaanse steden. Vijf leden van de cel hadden een aanslag gepland tegen de gendarmerie en de politie in Safi, om wapens en uniformen te bemachtigen.

Met de gestolen wapens, maar ook sabels, zouden volgens de plannen van de cel meerdere andere regio’s worden aangevallen. De aanslagen zouden op toeristische locaties in de regio van sidi Bouzid, een gemeentehuis, een nachtclub en een bar worden gepleegd.

De leider van de cel, een man die zich Abu Laith laat noemen, had het vooral gemunt op buitenlandse toeristen om chaos te zaaien in het land. Hij had de moord op de twee Scandinavische toeristen in de regio van Imlil positief verwelkomd maar kritiek geuit op de manier waarop de daders hadden gehandeld.

Abu Laith dwong zijn volgelingen om video’s te bekijken van moorden in Syrië en Irak en moedigde hen aan om hetzelfde te doen in Marokko. De man, voormalige student theologie, verbleef een tijdje in Mauritanië om zijn kennis van het geloof te versterken en contacten te leggen met terroristische groeperingen in de regio.

De verdachte organiseerde meetings in Sidi Bouzid waar hij jongeren indoctrineerde en hen het gedachtegoed van Daesh doorgaf. Enkele van zijn volgelingen probeerden met vervalste documenten naar Syrië te reizen maar werden in Turkije gestopt en naar Marokko teruggestuurd.

Bladna.nl