Zoeken

Marokko stopt productie watermeloen

17 juni 2024 - 15:20 - Marokko

©

Vanwege de intense droogte, de acute watertekorten en de kwaliteit van de vruchten, heeft het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken besloten om de teelt van rode watermeloen in de regio Zagora voor een jaar op te schorten.

De watermeloenproducenten kampen dit seizoen met een ernstig watertekort door de "uitputting van de watervoorraden" in de regio Drâa-Tafilalet, het grootste watermeloenteeltgebied van Marokko. Om hierop in te spelen, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een reeks speciale bijeenkomsten georganiseerd voor de regio Zagora. Naar aanleiding van deze bijeenkomsten is besloten om de teelt van rode watermeloen in de regio voor een jaar op te schorten. Hiermee wil men de waterconsumptie aanzienlijk verminderen en de waterbronnen beschermen tegen uitputting, vooral in de moeilijke klimaatcondities waarmee het land te maken heeft.

Lees ook: Besmette watermeloenen op borden Marokkanen?

In een eerdere voorstel had het ministerie van Binnenlandse Zaken aanbevolen om het areaal voor rode watermeloenen te verkleinen van 5000 hectare naar slechts 2000 hectare voor het komende seizoen. Tevens werd een plan opgesteld voor het beheer van de waterbronnen die het hele jaar door voor de irrigatie van dit gewas worden gebruikt. Deze maatregel stuit echter op weerstand van de boeren en telers in Drâa-Tafilalet, die al te kampen hebben met moeilijke economische omstandigheden. Zij vrezen dat de stopzetting van de watermeloenteelt hun problemen zal vergroten, aangezien dit gewas een essentiële bron van inkomsten is voor veel families in de regio.

Afgelopen april begon het seizoen goed met een oogst in Zagora, maar de regio noteerde lagere volumes dan in het voorgaande seizoen, meldt Fresh Plaza. Deze daling wordt toegeschreven aan de productierestricties vanwege de droogte. De geproduceerde hoeveelheden waren echter toereikend voor de lokale markt en export, en waren bovendien van goede kwaliteit. "We kregen te maken met grote kwaliteitsproblemen met de watermeloenen in deze gebieden, met name een virus dat ervoor zorgt dat de watermeloenen barsten of rotten, wat heeft geleid tot het beëindigen van het seizoen. Er zijn geen watermeloenen meer beschikbaar op de lokale of exportmarkten", aldus een exporteur. Volgens exporteurs is de huidige watermeloenproductie-seizoen grotendeels afhankelijk van de oogst in Gharb, een regio die stabieler is qua volumes.

Lees ook: Watermeloenen aan astronomische prijzen verkocht in Marokko

"De regio had vorig jaar te maken met slechte kwaliteit, wat boeren heeft ontmoedigd om dit fruit te telen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen", aldus een teler uit de regio Gharb. "Sommige telers zijn doorgegaan en verwachten de komende dagen een oogst. De uitkomst zal bepalen of er in de zomermaanden meer wordt geteeld, of dat het seizoen abrupt wordt beëindigd. (...) Hoe dan ook, het is een seizoen om te vergeten voor watermeloenen. De tijden van overvloed, waarin overtollige watermeloenen werden gebruikt om vee te voeden, zijn voorbij." Volgens een bron uit de watermeloensector in Agadir is de productie in Zagora beëindigd en gaat het seizoen enkel verder met de productie uit de regio’s Agadir en Taroudant.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team