Zoeken

Marokko stopt contacten met Europese Unie

26 februari 2016 - 18:16 - Marokko

©

Marokko heeft besloten om alle contacten met de delegatie van de Europese Unie in het koninkrijk te verbreken. Het land protesteert tegen de beslissing van het Europese Hof dat het vrijhandelsakkoord tussen Marokko en de EU ongeldig heeft verklaard.

"We vinden het heel spijtig dat we gedwongen worden om alle betrekkingen met de EU te stoppen", verklaarde Premier Abdelilah Benkirane na zijn ontmoeting met de ambassadeur van de EU in Rabat, Rubert Joy.

Benkirane stelde dat Marokko zich niet met de beslissingen van de Europese justitie wilde mengen maar dat het hof het dossier zou moeten herbeoordelen vanwege de "geostrategische belangen". Marokko wil ook de redenen van de beslissing van het hof kennen.

De Sahara-kwestie is volgens het staatshoofd "geen commerciële zaak". Marokko is bovendien een "oprechte en trouwe bondgenoot van de Europese landen sinds het einde van het koloniaal tijdperk."

Het ministerie van Communicatie heeft ook op de zaak gereageerd en de beslissing van het hof verworpen. "Alle contacten met Europese instellingen worden verbroken, met uitzondering van de gesprekken met betrekking tot de vrijhandelsovereenkomst", aldus de afdeling. De ministeries van Buitenlandse en Binnenlandse Zaken en Landbouw en Visserij hebben een commissie opgesteld om de evolutie van de situatie te volgen en oplossingen te vinden.

Op 10 december vorig jaar had het Europese hof het vrijhandelsakkoord uit 2012 ongeldig verklaard omdat het ook betrekking heeft tot de Sahara. Marokko kan volgens het hof niet garanderen dat de winsten ten goede zullen komen aan de bevolking in de zuidelijke regio’s. De Europese raad is vorige week ook in beroep gegaan tegen deze beslissing.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team