Zoeken

Federica Mogherini in Marokko om over crisis met EU te praten

4 maart 2016 - 11:31 - Marokko

©

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, bezoekt vandaag Marokko in een poging een oplossing te vinden voor de diplomatieke spanningen tussen het koninkrijk en de EU.

Marokko besloot enkele dagen geleden alle contacten met de Europese Unie te verbreken nadat het Europese Hof het vrijhandelsakkoord tussen het koninkrijk en de EU ongeldig verklaarde.

Onmiddellijk na de bekendmaking van dit besluit beloofde de Europese Commissie "verduidelijkingen en garanties om de zorgen van Marokko weg te nemen, zodat de contacten en de samenwerking zo snel mogelijk hersteld kunnen worden". De commissie voegde er toen aan toe dat "een echt partnerschap ook luisteren, delen, solidariteit en wederzijds respect is".

Minister Mustapha El Khalfi van Communicatie had tijdens een perspunt vorige week laten weten dat Marokko enkel nog met de EU over het handelsovereenkomst zou spreken. Hij hekelde toen "het ondoorzichtig beheer" van het dossier en de "oneerlijke houding" van de Europese Unie "die het nodige respect tussen partners negeert".

Op 10 december vorig jaar had het Europese hof het vrijhandelsakkoord uit 2012 ongeldig verklaard omdat het ook betrekking heeft tot de Sahara. Marokko kan volgens het hof niet garanderen dat de winsten ten goede zullen komen aan de bevolking in de zuidelijke regio’s.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team