Zoeken

Marokko: speelsters van rugbyploeg overwinnen obstakels

26 januari 2021 - 19:20 - Sport

©

Meisjes die in Marokko rugby willen beoefenen hebben het extra zwaar. De speelsters van de Association Marrakech Argan Rugby (AMAR) hebben te maken met allerlei obstakels omdat zij ervoor hebben gekozen om een typische mannensport uit te oefenen.

Hoewel de speelsters van AMAR uit verschillende sociale klassen komen, hebben ze allemaal te maken met beperkingen die worden opgelegd door het gezin en de samenleving. Rugby is voor de vrouwen ook een manier om zichzelf hier juist van te bevrijden. Het weekblad Le Vif heeft een portret gemaakt van deze uitzonderlijke sportploeg. De aanvoerder van het team is Youssra Alaoui. Elke vrijdag en zaterdag trainen de speelsters twee uur lang in het Zerktouni-stadion.

Youssra beaamt dat het spelen van rugby voor haar een soort van onafhankelijkheid betekent. Daarnaast blijft ze de waarden respecteren die zij van huis uit heeft meegekregen. Ze draagt een hoofddoek en is van mening dat dit voor haar geen belemmering is om haar vrijheid van denken op te eisen en allerlei sporten te beoefenen. In Marokko hebben vrouwen een lange strijd achter de rug om hun lot in eigen handen te nemen, meldt Le Vif.

Hoewel er op het gebied van vrouwenrechten in Marokko nog een lange weg te gaan is, worden er dagelijks nieuwe initiatieven ontplooid om voor een verbetering van de rechtspositie en het welzijn van vrouwen te zorgen. De rugbyploeg AMAR is een van deze initiatieven. Het gaat lang niet alleen om het winnen van wedstrijden, maar ook om het herwinnen van zelfvertrouwen en individuele vrijheid.

De 18-jarige Hassnaa Daaif is studente en een van de speelsters van de rugbyploeg. "Ik ben een meisje dat de mentaliteit van haar ouders overstijgt. Ik heb altijd moeten vechten om te bereiken wat ik wilde." Ze vertelt dat haar vader vindt dat "ze thuis moet blijven en geen sporten moet beoefenen die gewoonlijk met mannen wordt geassocieerd." Toch wist ze de afkeuring van haar familie te overwinnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team