Zoeken

Marokko jaagt op shisha

3 mei 2013 - 10:06 - Marokko

©

Shisha roken is erg populair geworden in Marokko, ondanks de grote schade dat het aanricht. Een echt beleid om het fenomeen te bestrijden is er niet.

Politie-invallen in 2012 in etablissementen waar de shisha werd aangeboden, leidde tot de arrestatie van de 3305 mensen, waaronder 402 vrouwen en 45 kinderen. Dat meldt de minister van Binnenlandse Zaken Mohand Laenser. Meer dan 12.000 waterpijpen en 6 ton "maassel" (melasse) werden in beslag genomen, en van de eigenaars werden de licenties ingetrokken.

Sinds vorig jaar leidt het ministerie van Binnenlandse Zaken een anti-shisha campagne in scholen, hotels en horecagelegenheden. Ondanks de inspanningen, en bij het ontbreken van een anti-shisha wet, beschouwen Marokkanen dat het roken van een shisha net hetzelfde is als een thee drinken of tabak te roken.

De Rechtvaardigheid en Ontwikkeling Partij vindt de inspanningen van de autoriteiten onvoldoende. Mohamed Benasadr, PJD-Kamerlid en coördinator van de Commissie voor Justitie van de Tweede Kamer, wil dat een verbod op shisha-gebruik wordt ingevoerd in de wet dat roken in openbare ruimten verbiedt.

Cijfers van het ministerie van Gezondheid tonen een duidelijke toename aan van ademhalingsziekten in Marokko. Vooral in grote steden zoals Casablanca, waar de shisha zowel buiten als thuis wordt gerookt, is dat het geval.

Gebruikers hebben de neiging om de gevolgen van het shisha roken, te onderschatten of te vergelijken met die van een sigaret. Uit analyses van de damp van de waterpijp is echter gebleken dat de concentratie koolmonoxide tien keer hoger ligt dan bij een sigaret.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team