Zoeken

Marokko stemt in met repatriëring minderjarige migranten

6 oktober 2018 - 14:40 - Marokko

©

De Marokkaanse autoriteiten hebben voor de eerste keer ingestemd met de repatriëring van minderjarige Marokkanen die illegaal in Spanje verblijven.

Naar schatting zouden ongeveer 7000 Marokkaanse kinderen illegaal in het Europees land verblijven, voornamelijk in Andalusië, Melilla en Sebta. Allen krijgen momenteel hulp van de Spaanse kinderbescherming.

Volgens een gemeenteraadslid uit Melilla kwamen 60% van deze kinderen in de enclave aan met identiteitsdocumenten. Sommigen steken zelfs de grens over met hun ouders. Het is voor hem dus niet duidelijk waarom deze kinderen niet gewoon naar Marokko kunnen worden teruggestuurd.

Het besluit van de Marokkaanse autoriteiten om de kinderen te laten terugkomen volgt volgens El Pais op het recente bezoek van de Spaanse staatssecretaris voor Migratiezaken Ana Botela aan Marokko. Tot nu toe weigerde Rabat aan dit dossier mee te werken.

Toch blijft de repatriëring van de kinderen moeilijk. In eerdere gevallen weigerde de Spaanse justitie dat de kinderen zouden worden teruggestuurd. Onlangs zat een minderjarige Marokkaan al op het vliegtuig om naar Marokko te worden uitgezet toen hij onverwachts toestemming kreeg om in Spanje te blijven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team