Zoeken

Marokko verliest rechtszaak tegen Duitse media over Pegasus-affaire

10 december 2023 - 10:00 - Marokko

©

Marokko is in Duitsland in het ongelijk gesteld in een poging tot vervolging van de Duitse mediaorganisaties ’Zeit Online’ en ’Süddeutsche Zeitung’ (SZ) voor hun berichtgeving over het vermeende gebruik van de spionagesoftware Pegasus. De zaak, behandeld door het Oberlandesgericht in Hamburg, draaide om beschuldigingen van laster door Marokko tegen deze publicaties.

De Marokkaanse klacht was gericht tegen twee specifieke artikelen: "De Franse president Macron in het vizier van spionnen" gepubliceerd door Zeit Online op 20 juli 2021 en "Cyberaanval tegen de democratie" door SZ op 18 juli 2021. In deze artikelen werd zonder concreet bewijs gesuggereerd dat Marokko betrokken zou zijn bij spionage met de software ’Pegasus’.

Lees ook: Spanje weigert staatsburgerschap aan "Marokkaanse spion"

Het Oberlandesgericht van Hamburg bevestigde het eerdere oordeel van het regionale gerechtshof van Hamburg, waarin werd gesteld dat een buitenlandse staat niet succesvol aanspraak kan maken op claims onder Duits recht met betrekking tot vrijheid van meningsuiting. Volgens de Duitse wetgeving hebben staten niet dezelfde algemene rechten als natuurlijke personen of privaatrechtelijke entiteiten.

Lees ook: Verslag Europees Parlement verdenkt Marokko van spionage

In Duitsland worden buitenlandse staten, net als de Duitse staat zelf, niet op dezelfde manier beschermd als privaatrechtelijke entiteiten. Hoewel de wet de respectvolle behandeling van buitenlandse vlaggen en nationale emblemen waarborgt, biedt het geen alomvattende bescherming zoals dat het geval is voor privépersonen en -entiteiten.

Bladna.nl