Zoeken

Marokko wil Parlement uitbreiden

15 augustus 2011 - 22:00 - Marokko

©

Een nieuwe wetsvoorstel van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft tot doel het aantal parlementsleden te verhogen van 325 naar 395, dit terwijl meer dan de helft van de huidige leden van het Marokkaanse parlement niet eens deelnemen aan de sessies en enkel hun eigen belangen vertegenwoordigen.

De maatregel blijkt niet geschikt voor de huidige situatie van Marokko en is onnodig volgens sommige waarnemers van het nationaal politiek toneel, daar "kamers van landen met grotere populaties reeds minder leden tellen dan Marokko", aldus de politiek expert Mohamed Manar.

Deze veranderingen zullen hoogstwaarschijnlijk worden besproken in de schaduw van de nieuwe grondwet, volgens een advocaat geciteerd door de informatiesite "Magharebia", en zou enkel zijn voorgesteld om meer mensen aan te moedigen zich kandidaat te stellen. Een voorstel dat niet overeen komt met de nieuwe grondwet volgens dewelke het aantal leden van de tweede kamer zou moeten dalen naar 120 mensen.

Het wetsvoorstel ook bedoeld om jongeren en vrouwen aan te moedigen door het aantal kandidaten op de verkiezingslijsten te doen stijgen van 30 tot 90 mensen, zal niet discriminerend zijn door bijvoorbeeld enkel mannelijke kandidaten voor te stellen, concludeert raadsman Ben Youness Elmarzouki.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team