Zoeken

Gevangenis in Marokko: 5 sterren hotel voor VIP’s

18 april 2014 - 21:47 - Marokko

©

Ministers, hoge staatsambtenaren, politici en drugsbaronnen hebben toegang tot VIP afdelingen in Marokkaanse gevangenissen. In de Zaki gevangenis in Salé of Oukacha in Casablanca, zijn luxe cellen met airconditioning ingericht voor bekende figuren.

Marokko telt ruim 65.000 gedetineerden, waarvan slechts 5% recht hebben op een speciale behandeling. De rest zit zijn straf uit in onmenselijke omstandigheden, met 1,2 m² per gevangene schrijft Al Massae.

Rijke gevangenen worden veel beter behandeld. Zij hebben toegang tot luxueuze cellen en ruimtes waar ze vrienden en familie kunnen ontvangen. VIP-gevangenen mogen zelfs een avondje stappen of meisjes in hun cel ontvangen. Sommigen gaan zelfs het land uit voor een vakantie.

Bekende gevangenen

Onder de meest bekende gevangenen die een voorkeursbehandeling kregen vinden we Abdelmoughit Slimani, voormalig stadsvoorzitter van Casablanca en schoonbroer van de voormalige machtige minister van Binnenlandse Zaken Driss Basri. Slimani was in 2007 tot 16 jaar gevangenisstraf veroordeeld en kwam in 2009 al vrij na een koninklijke gratie. Hij werd onlangs opnieuw veroordeeld tot een boete van 140 miljoen dirham voor verduistering van publiek geld.

Ook Abdelaziz Izzou, voormalig veiligheidsdirecteur van de koninklijke paleizen in Marokko, genoot van een VIP behandeling. De man werd tot 2 jaar cel veroordeeld voor corruptie in een drugszaak. In de gevangenis had hij enkel contact met zijn Saharaanse kok die hem lekkere Soussi-tajines maakte. Hij had vrijwel geen contact met andere gevangenen, die niet in zijn buurt mochten komen. Izzou was altijd zeer elegant en bracht zijn tijd door met lezen en sporten.

Drugsbaronnen

Drugsbaronnen zoals Mourad Bouziane, bijgenaamd de ’Keizer van de cocaïne’ in Casablanca, of Mohamed El Ouazzani alias El Nene, hadden van hun cellen in Casablanca en Kenitra kleine paleizen gemaakt. Beiden ontsnapten uit de gevangenis.

Mourad Bouziane werd minder dan 24 uur na zijn ontsnapping weer opgepakt. El Nene was er daarentegen in geslaagd om Marokko te verlaten. Hij werd pas 2 jaar later in Spanje gearresteerd. In zijn cel in Kenitra leidde hij het leven van een Pasja. Hij verliet de gevangenis regelmatig om te gaan feesten en belde de gevangenisbewakers als hij wat langer weg zou blijven.

Salafia Jihadia, business-gevangenis

Volgens Al Massae hebben gevangenen van de Salafia Jihadia veroordeeld voor terrorisme, ook recht op een speciale behandeling in Marokkaanse gevangenissen. In hun afdeling kan alles namelijk worden gekocht: mssemen, Marokkaans gebak, mobiele telefoons, SIM-kaarten laders, messen, keukengerei, chicha-tabak of nog drugs.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team