Zoeken

Marokko vraagt leger-interventie na chemische aanvallen Syrië

30 augustus 2013 - 17:00 - Marokko

©

Na dagen van stilte heeft Marokko eindelijk gereageerd op de gifgasaanval in Ghouta, nabij het Syrische hoofdstad Damascus.

Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse zaken veroordeelt in een verklaring de "afschuwelijke misdaden die onlangs werden gepleegd in Ghouta".

Bij de gewelden, waarbij wordt vermoed dat chemische wapens werden gebruikt, vielen meer dan duizend doden en gewonden.

Marokko stelt - net zoals de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Saoedi-Arabië - het Syrische regime van Bashar al-Assad verantwoordelijk voor de moorden en roept op tot een militaire interventie.

De betrekkingen tussen Marokko en Syrië zijn nooit erg goed geweest, vooral omdat het Polisario al jaren een vestiging heeft in Damascus. Ook de gastvrije ontvangst van Polisario-baas Mohamed Abdelaziz in 1987 speelde een rol.

In 2001, een jaar na zijn benoeming tot President, bezocht Bashar Al-Assad Marokko, waarna de twee landen vooral op het gebied van veiligheid gingen samenwerken. In 2005 bezocht Koning Mohammed VI op zijn beurt Syrië, tijdens een rondreis in het Midden-Oosten.

De betrekkingen gingen weer bergafwaarts na het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië, waarbij Marokko zich opstelde als "vriend van het Syrische volk". In november 2011 werden de betrekkingen nog slechter, toen Mohammed VI een Syrische vluchtelingenkamp in Jordanië bezocht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team