Zoeken

Marokko en Israël pakken door met normalisering van betrekkingen

9 mei 2021 - 15:00 - Wereld

©

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, heeft tijdens een interview met Amerikaanse media bevestigd dat er sinds de normalisatie van de betrekkingen tussen Marokko en Israël hard wordt gewerkt om de banden tussen de twee landen op verschillende niveaus te verbeteren.

"Sinds de ondertekening van de tripartiete standaardiseringsovereenkomst tussen Marokko, Israël en de Verenigde Staten zijn we begonnen met concrete acties", zegt Bourita tijdens een interview met de televisiezender van de American Israel Public Affairs Committee (AIPAC). Ook meldt de minister dat er tot nu toe acht werkgroepen zijn opgericht die zich bezig houden met diplomatie, veiligheid, toerisme, industrie en landbouw.

Om verder invulling te geven aan de normalisatie van de betrekkingen kondigde Bourita aan dat er in dit jaar veel officiële bezoeken staan gepland. Ook prees hij de nauwe samenwerking tussen Marokko en de Verenigde Staten op het gebied van defensie, internationale handel, klimaatverandering en het vredesproces in het Midden-Oosten.

De minister sprak ook over het belang van de samenwerking tussen Marokko en de VS om tegenwicht te bieden aan de bedreiging die Iran vormt voor vrede in het Midden-Oosten. "We zijn nu zeer waakzaam over de bedreiging die Iran vormt voor onze veiligheid", waarschuwt Bourita.

Nu Marokko de betrekkingen met Israël heeft hersteld, ligt er volgens de minister een speciale rol voor het koninkrijk in de vredesonderhandelingen tussen het Palestijnse volk en de Hebreeuwse staat. Volgens Bourita is de inzet van Marokko om een duurzame vrede te bewerkstelligen in het Midden-Oosten. Ook benadrukte de minister dat Koning Mohammed VI een voorvechter is van het multireligieuze karakter van Jeruzalem en dat hij zich inzet voor de toegankelijkheid van de stad voor gelovigen van de drie monotheïstische religies.

Tot slot verklaarde Bourita dat de Joodse gemeenschap sinds de 15e eeuw onderdeel uitmaakt van de Marokkaanse identiteit. "Het is om deze reden dat de grondwet, de enige in de Arabisch-moslimwereld, bepaalt dat de joodse gemeenschap een integraal onderdeel is van de Marokkaanse identiteit," vertelt Bourita. De Joden die uit Andalusië waren verdreven vonden een veilig onderkomen in Marokko, en ook de weigering van Koning Mohammed V om ten tijde van de Tweede Wereldoorlog geen Joden uit te leveren aan het Vichy-regime, zijn volgens de minister bewijzen dat de Joodse gemeenschap onlosmakelijk verbonden is met Marokko. "Koning Mohammed V had verklaard: als je de Joden meeneemt, neem dan ook mijn kinderen", besloot Bourita.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team