Zoeken

Marokko terug naar internationale obligatiemarkt?

25 mei 2024 - 13:00 - Economie

©

Marokko overweegt een terugkeer naar de internationale obligatiemarkt, na een afwezigheid van enkele maanden. Minister Nadia Fettah van Economie en Financiën gaf dit aan tijdens de jaarlijkse bijeenkomsten van Arabische financiële instituten in Caïro.

"We houden de internationale markten voortdurend in de gaten," aldus Fettah. "We zullen in functie van de marktcondities op het gepaste moment een beslissing nemen."

Lees ook: Marokko zet belangrijke stap in flexibilisering dirham

De Marokkaanse overheidsschuld is in een stabielere fase beland. De inflatie, die aanvankelijk een zorg was, zou dit jaar stabiliseren rond de 2,2%, ondanks de verlaging van subsidies op butagas. Om de inflatie in toom te houden, heeft Marokko een reeks maatregelen genomen, waaronder directe financiële steun aan kwetsbare huishoudens, uitbreiding van de medische dekking en een loonsverhoging in de publieke en private sector.

In maart 2023 haalde Marokko nog 2,5 miljard dollar op via een obligatie-uitgifte. De rente op de Marokkaanse staatsobligaties is de laagste in Afrika en de kredietwaardigheid van het koninkrijk is de afgelopen maanden verbeterd. "Marokko is een van de best beoordeelde landen in Afrika met uitstaande eurobonds," aldus persbureau Bloomberg. "De kredietwaardigheid is verbeterd en de spread op de dollarobligaties is meer dan gehalveerd ten opzichte van het hoogste niveau in bijna 20 jaar in juli 2022."

Lees ook: Marokko: staatsschuld nadert 1000 miljard dirham

De Marokkaanse overheid, die vanwege de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne meer subsidies heeft moeten uitkeren, streeft ernaar een groot deel van die steun te heroriënteren naar de meest kwetsbare huishoudens, in lijn met de aanbevelingen van het Internationaal Monetair Fonds om de veerkracht tegen externe schokken te vergroten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team