Zoeken

Marokko opent groothandelsmarkten om speculatie te bestrijden

31 mei 2023 - 18:00 - Marokko

©

Minister Abdelouafi Laftit van Binnenlandse Zaken heeft de oprichting aangekondigd van twaalf nieuwe regionale groothandelsmarkten met moderne voorzieningen, om de voedselspeculatie te bestrijden die de inflatie verergert. De maatregel maakt deel uit van een inspanning om financiële, technische en juridische steun te verlenen aan de lokale autoriteiten om de plaatselijke economische diensten, die essentiële schakels zijn in de productie- en afzetketen van de landbouw, te verbeteren en te moderniseren.

De uitvoering van dit project vereist een nauwe samenwerking tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en de andere overheidsdiensten die verantwoordelijk zijn voor landbouw, handel en industrie. Voor de ontwikkeling van groothandelsmarkten voor groenten en fruit is in 2020 reeds een partnerschapsovereenkomst ondertekend. Daarmee werd de basis gelegd voor de oprichting van de twaalf regionale groothandelsmarkten, voorzien van de nodige moderne faciliteiten en diensten.

Lees ook: Marokko jaagt op speculanten

De bouw van een regionale groothandelsmarkt in Rabat is al van start gegaan. Dit proefproject moet tegen het einde van het jaar voltooid zijn. Vervolgens is het plan om vier andere soortgelijke markten te bouwen in de regio’s Fez-Meknes, Oriental, Marrakech-Safi en Souss-Massa, met technische studies gefinancierd door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het ministerie is daarnaast in samenwerking met alle betrokken ministeriële departementen bezig met een hervorming van het juridisch kader voor de groothandelsmarkten voor groenten en fruit. De hervorming, die in een ministerieel besluit is vastgelegd, beoogt de organisatie, de oprichting en het herstel van deze structuren en de modernisering van de uitrusting en de aangeboden diensten. Doel is de huidige beheersmethoden te verbeteren, die de problemen van de sector verergeren.

Lees ook: Handelaar verbrand tonnen ajuin om prijzen te doen stijgen in Berrechid

Met de nieuwe groothandelsmarkten wordt gestreefd naar een soepele en transparante afzet van levensmiddelen, alsook naar de aanpak van bepaalde schadelijke praktijken. Er zijn tevens maatregelen gepland om een professioneler beheer van de wekelijkse markten aan te moedigen. Het ministerie zet zich in voor een radicale herstructurering van alle weekmarkten in het koninkrijk, zodat zij hun vitale rol bij het herstel van de economie en het culturele en sociale leven ten volle kunnen spelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team