Zoeken

Marokko: gevangenen vrijgelaten door corona-epidemie?

22 maart 2020 - 14:50 - Marokko

©

Het Marokkaans observatorium voor gevangenissen (OMP) heeft tot de bescherming van de gevangenen opgeroepen. De organisatie pleit voor de vrijlating van bepaalde categorieën gedetineerden om te voorkomen dat ze met het coronavirus besmet zouden raken.

In een verklaring raadt het observatorium de autoriteiten ook aan om de uitzonderlijke maatregelen die in de afgelopen dagen werden getroffen, ook in gevangenissen te doen gelden en bepaalde groepen vrij te laten in de loop van deze maand.

Het OMP verwijst daarbij naar minderjarigen die hun rechtszaak afwachten, 65-plussers, politieke gevangenen en vreedzame activisten. Er wordt ook gevraagd om minder mensen in voorlopige hechtenis te nemen om de overbevolking in gevangenissen te verlagen.

Aan de gevangenisadministratie DGAPR wordt tevens gevraagd om voor ontsmettende gel en hygiënische middelen te zorgen voor de gevangenen en het aantal mensen per cel te verlagen.

Het observatorium wenst dat Marokko dezelfde maatregelen treft als Tunesië. De Tunesische president Kais Saied besloot donderdag gratie te verlenen aan 1865 gedetineerden. Het staatshoofd heeft ook een versterking van de ontsmettingsmaatregelen in gevangenissen bevolen en een aanvullende lijst gevraagd met namen van gedetineerden aan wie hij gratie zou kunnen verlenen.

Bladna.nl