Zoeken

Heeft Marokko een "geheime deal" met Israël?

5 februari 2020 - 19:10 - Marokko

©

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil koste wat het kost een normalisering van de betrekkingen tussen Rabat en Tel Aviv verkrijgen.

De bewindsman zou in de afgelopen weken hebben getracht een tripartiete overeenkomst tussen Israël, de Verenigde Staten en Marokko te sluiten.

Volgens de Israëlische zender Channel 13 is de overeenkomst gebaseerd op de erkenning van de soevereiniteit van Marokko op de Sahara in ruil voor een normalisering van de betrekkingen tussen Marokko en Israël.

Dezelfde bron herinnert eraan dat Netanyahu een tijdje terug had geprobeerd om zijn voorstel te laten goedkeuren door Washington, zonder succes. John Bolton, voormalige Amerikaanse adviseur voor nationale veiligheid, weigerde.

In 2019 deed de Israëlische premier een nieuwe poging met de steun van de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Mike Pompeo, maar faalde opnieuw.

Volgens een Israëlische verantwoordelijke die anoniem wil blijven kan Marokko de pogingen van Tel Aviv om de betrekkingen met Rabat te normaliseren niet appreciëren. Koning Mohammed VI weigerde daarom onlangs ook een bezoek van Netanyahu en annuleerde een ontmoeting met Mike Pompeo.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team