Zoeken

Marokko: een geheim fonds van 52 miljard dirham!

15 januari 2012 - 09:00 - Marokko

©

Het budget dat door de Staat aan "zwarte kassen" zou besteed zijn, zou 52 miljard dirham bereikt hebben in 2011, 13% meer dan in 2010, zegt Tarek Sbaï, voorzitter van de nationale bescherming van publieke goederen (INPBPM).

In augustus jl had de INPBPM samen met een groep parlementsleden Salaheddine Mezouar, toenmalig minister van Financiën, gevraagd om een verklaring van de begrotingsuitgaven, de zogenaamde "speciale rekeningen" van 2011 te verstrekken.

Tarek Sbaï beweert dat deze speciale rekeningen, gevoed door geld van de belastingbetaler, aan de controle van het parlement ontsnappen. Dit geld zou ten goede komen aan een paar verenigingen die nauw samenwerken met de staat en aan overheidsinstanties, vooral die van het interieur, maar ook aan bepaalde veiligheidsinstellingen.

Het ministerie van Justitie maakt zich hier ook zorgen over, zegt Sbaï, omdat 40% van de omzet van deze afdeling afkomstig is van boetes, die niet worden opgenomen in de rijksbegroting en op een "slechte manier" gebruikt worden.

Deze fondsen hebben zich vermenigvuldigd de afgelopen drie decennia, er bestaan nu reeds 76 speciale rekeningen, waaronder het speciale fonds tegen de gevolgen van natuurrampen, het ontwikkelingsfonds van de zeevisserij, het ontwikkelingsfonds voor energie of nog, het speciale fonds voor de ontwikkeling van de Saharaprovincies. Al deze fondsen hebben niet gepubliceerde rapporten over hun uitgaven of hun middelen volgens Tarek Sbaï.

Econoom Najib Akesbi, geïnterviewd door Al-Arabia, zegt dat alle ministeries de geheime fondsen gebruikt hebben voor projecten die niet via andere kanalen kunnen gefinancierd worden. Deze projecten zijn niet onderworpen aan de regels van transparantie en niet onderhevig aan enige controle.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team