Zoeken

Marokko vraagt Frankrijk om "papieren" van Abdelkrim El Khattabi

30 januari 2022 - 17:40 - Marokko

©

Na het Marokkaans Archief, vraagt nu ook de Marokkaanse Nationale Raad voor de Mensenrechten (CNDH) aan Frankrijk de restitutie van de documenten die gevorderd werden van Mohamed Ben Abdelkrim El Khattabi (1921-1926), de held van de Rif-oorlog.

De CNDH heeft via de Marokkaanse diplomatieke diensten een brief gestuurd naar de directeur van de Diplomatieke Archieven van het ministerie van Europese en Buitenlandse Zaken in Frankrijk, om "de teruggave te eisen van de originele documenten die in 1926 door de Franse troepen in beslag werden genomen", het jaar waarin Abdelkrim El Khattabi zich als krijgsgevangene aan het Franse leger overgaf.

Lees ook: Koning Mohammed VI ontvangt dochter Abdelkrim El Khattabi (video)

"De CNDH en het Marokkaans Archief voeren gezamenlijke acties uit en nemen initiatieven om het Marokkaanse erfgoed-archief te bestendigen en te bewaren, met name binnen de Eenheid voor het bewaren van het geheugen en de bevordering van de Marokkaanse geschiedenis in zijn verschillende aspecten," aldus Amina Bouayach, de voorzitter van de Raad in een verklaring, waarin zij ook toelicht dat "de opwaardering van de Marokkaanse archieven en het behoud van het collectieve geheugen, een structurerende as vormen van het werk" van haar organisatie.

Lees ook: Abdelkrim El Khattabi nu ook op Marokkaanse postzegels

"De nationale archieven hebben, naast hun symbolische waarde, een cruciaal belang voor de consolidatie van de rechtsstaat en voor de lezing van historische gebeurtenissen, met name in relatie tot de actualiteit," zegt de instelling. De ambtenaar hoopt dat er een "gunstig antwoord" zal worden gegeven op het verzoek van de twee Marokkaanse instellingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team